Πώς να διαβάζεις τους ανθρώπους σαν ανοιχτό βιβλίο

Αν θέλεις να καταλαβαίνεις τι εννοούν οι άνθρωποι, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο…

Το να διαβάζεις τους ανθρώπους, να καταλαβαίνεις τι θέλουν να πουν ακόμα κι όταν δεν μιλάνε, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται παρατηρητικότητα, αλλά πάνω από όλα χρειάζεται… να νοιάζεσαι. Ναι, ξεκινήσαμε τις συμβουλές από τον πρόλογο, αυτό είναι ένα κείμενο που θέλει όντως να σε βοηθήσει. Αλλά μην περιμένεις τα παρακάτω tips να λειτουργήσουν αν κι εσύ ο ίδιος δεν προσέξεις αληθινά τους ανθρώπους γύρω σου.

Είναι αυτό που λένε πως όταν σου μιλάνε, πρέπει να ακούς· όχι να σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις. Να ακούς, λοιπόν, και να παρατηρείς.

Αρχικά, γνώρισε τον συνομιλητή σου
Είναι πολύ εύκολο να αναθέτεις ένα συναίσθημα ή μία διάθεση σε κάποια κίνηση, σε κάποιον ήχο ή ακόμα και σε κάποιο βλέμμα, αλλά αυτό θα ήταν επίσης μεγάλη γενίκευση. Που σημαίνει ότι κάθε φορά που μιλάς με ένα άτομο, πρέπει να προσέχεις πώς εκφράζεται γενικά. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να ξύνει το πίσω μέρος του κεφαλιού του όταν αισθάνεται αμήχανα, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε όλους. Κάποιοι άνθρωποι έχουν και τικ.

Έπειτα, δες αν κάτι δεν πάει καλά
Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζεις σε γενικές γραμμές πώς συμπεριφέρεται ο συνομιλητής σου, μπορείς να αρχίσεις να προσέχεις για… παράξενα φαινόμενα. Για παράδειγμα, αν έχεις παρατηρήσει ότι ένας άνθρωπος σε κοιτάει στα μάτια τις περισσότερες φορές, αλλά τώρα αποφεύγει να το κάνει αυτό, είναι φυσιολογικό να υποθέσεις ότι κάτι πάει λάθος.

Πόσα τικ να έχει ένας άνθρωπος;
Ένα ξύσιμο του κεφαλιού, είναι εντάξει. Ένας ξερόβηχας, επίσης. Αυτά τα δύο μαζί, συν νευρικές κινήσεις του ποδιού, συν το βλέμμα χαμηλωμένο, και μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάποιον λάκκο έχει η φάβα. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι οι νευρικές κινήσεις είναι φυσιολογικές, όχι όμως αν αποτελούν το 60% των κινήσεων κάποιου.

Σαν να κοιτάς σε καθρέφτη
Μικρό μυστικό: οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να μιμούμαστε αυτό που βλέπουμε να κάνει ο απέναντί μας. Συνεπώς, ένα χαμόγελο είναι πολύ πιθανό να σε κάνει να χαμογελάσεις κι εσύ. Χρησιμοποίησε αυτή την γνώση υπέρ σου, και δες αν ο συνομιλητής σου θα μιμηθεί τις εκφράσεις σου. Αν όχι, τότε ίσως να τον απασχολεί κάτι άλλο και να μην είναι 100% παρών στην κουβέντα σας.

Πρόσεξε την φωνή του
Αντίθετα από ό,τι θα πίστευαν πολλά άτομα σε θέση ισχύος, το να φωνάζεις δεν σημαίνει ούτε πως είσαι ισχυρός, ούτε πως έχεις αυτοπεποίθηση. Σημαίνει ότι επιζητάς την προσοχή. Ένας άνθρωπος που φροντίζει να ακούγεται πάντα καθαρά, κι ας μην ανεβάζει τα ντεσιμπέλ, είναι ένας άνθρωπος που νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του.

Δώσε πολλή προσοχή στις λέξεις που μετράνε
Δηλαδή, τα ρήματα. Ρήματα όπως αποφάσισα, σκέφτηκα, θέλω. Κάθε ρήμα έχει πολύ συγκεκριμένο νόημα, και θα πρέπει να μπορείς να το διακρίνεις. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που λέει ότι αποφάσισε να κάνει κάτι, σημαίνει πως πιθανότητα έριξε σκέψη και ζύγισε τις πιθανότητες. Ένας άνθρωπος που σου λέει ότι θέλει να κάνεις κάτι, σημαίνει ότι σου πετάει λίγο-πολύ το μπαλάκι. Μαθαίνοντας να διαβάζεις πίσω από τις γραμμές, οι λέξεις θα σε βοηθήσουν να καταλαβαίνεις καλύτερα τι σκέφτεται ο άλλος.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v