Μωρό με… τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, ένα υγιέστατο αγοράκι τριών γονιών γεννήθηκε την Τρίτη το πρωί στην Ελλάδα.

Το πρωί της Τρίτης 9 Απριλίου ήρθε στον κόσμο ένα μωρό με… τρεις γονείς, ή αν προτιμάτε τρία διαφορετικά DNA. Το μωράκι γεννήθηκε 2,9 κιλά, ενώ τόσο αυτό όσο και η 32χρονη μητέρα του χαίρουν άκρας υγείας.

Γιατροί από την Ελλάδα και την Ισπανία κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο το μωρό, το οποίο γεννήθηκε με την τεχνική που είναι ευρέως γνωστή ως «παιδί τριών γενετικών γονέων» (δηλαδή με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι γιατροί μιλούν για «ιστορικό ιατρικό επίτευγμα», το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει πολλά ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας στον κόσμο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC, αρκετοί είναι οι γιατροί στη Βρετανία που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τεχνική εγείρει πολλά ερωτήματα ηθικής και δεν θα έπρεπε να ακολουθείται.

Το ινστιτούτο Life στην Αθήνα και η κλινική Embryotools της Βαρκελώνης συνεργάστηκαν για να μπορέσει η 32χρονη Ελληνίδα να κυοφορήσει με τον αυτόν τον τρόπο.

Ο πρόεδρος της Institute of Life κ. Παναγιώτης Ψαθάς, δήλωσε σχετικά: «Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά».

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Νούνο Κόστας Μπόρχες, δήλωσε στην Guardian ότι «η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Πηγή: Τα Νέα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v