Τα λάθη που κάνεις στο Facebook

Δεν είναι ανάγκη να αποδείξεις σε όλους τους φίλους σου στο Facebook ότι δεν έχεις ιδέα τι κάνεις. Άσε μας να σε βοηθήσουμε.
 


Ας ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με μια αλήθεια: Ζούμε στο 2019. Μια άλλη αλήθεια, εξίσου αντικειμενική για εμάς, είναι πως το 2019 δεν γίνεται να μην ξέρεις να χειριστείς το Facebook. Υπάρχει ήδη πάνω από δέκα χρόνια στην ζωή μας, τι έκανες τόσο καιρό;

Και επειδή από την λάθος χρήση του κοινωνικού δικτύου μπορεί να προκύψουν πολλές άβολες στιγμές, ώρα να μάθεις τι κάνεις λάθος, να το σταματήσεις και μετά να νιώσεις περήφανος για την εξέλιξή σου ως άνθρωπος.

Έχεις δώσει άδεια στα πάντα να δημοσιεύουν στο προφίλ σου
Από εφαρμογές μέχρι clickbait άρθρα του στυλ “Δεν θα πιστέψετε πώς έχει γίνει αυτό το παιδάκι από αυτή την σειρά”. Εκτός του ότι η απάντηση σε αυτά τα άρθρα είναι σχεδόν πάντα είτε “Μπήκε στην εφηβεία” είτε “Πέθανε πρόπερσι και το καταλάβαμε τώρα”, όλοι οι φίλοι σου βλέπουν συνεχώς τι κλικάρεις. Και σε κρίνουν. Μπες στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου, και εκεί που λέει για Απόρρητο, ξεκίνα να αφαιρείς άδειες.

Βάζεις thumbs up ως απάντηση στο chat
Είναι αγενέστατο. Είναι τόσο αγενές, που ένα σηκωμένο μεσαίο δάχτυλο στην αληθινή ζωή μας φαίνεται λιγότερο αγενές. Συνεπώς γράψε ένα απλό “οκέι”, τρία δευτερόλεπτα θα σου πάρει. Μ#λάκα.

Στέλνεις μηνύματα σε σελίδες λες και είναι φίλοι σου
Ακόμα και με τα δεδομένα ότι πλέον πιθανότατα όλοι οι φίλοι σου και η μάνα τους είναι διαχειριστές σελίδας στο Facebook, καλό θα ήταν να μην στέλνεις μηνύματα σε σελίδες από επιχειρήσεις, κάνοντας άσχετες ερωτήσεις. Πίσω από το “Διαβάστηκε στις 11.45 πμ” που θα δεις, βρίσκεται ένας σιχτιριασμένος υπεύθυνος social media που είναι ένα τέτοιο μήνυμα μακριά από το να πέσει απ’ το μπαλκόνι. Σώσε μια ζωή.
Επίσης, θα το εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως αν σταματούσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα “γεια σου κουκλα” στην σελίδα του in2life Σεξ & Σχέσεις.

Χώνεσαι σε διαλόγους τρίτων
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ, ΘΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ.

Δεν ξέρεις πότε να το βουλώνεις
Ένας καλός κανόνας για το Facebook, γενικά, είναι να θυμάσαι πως τίποτα δεν τελειώνει. Ειδικά οι διάλογοι, ειδικά όταν είναι εκνευρισμένοι, ειδικά όταν ένας από τους δύο τρολάρει κι εσύ γράφεις σχόλια δύο χιλιάδων λέξεων επειδή σήμερα ξύπνησες νιώθοντας πως ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει αυτά που έχεις να πεις. Κλείσε το παράθυρο και θα νιώσεις αμέσως πιο χαρούμενος.

Αφήνεις το feed σου να γίνει ό,τι να ‘ναι
Κατ’ αρχάς, κάνε ένα ωραίο ξεκαθάρισμα στις σελίδες που έχεις κάνει like, μιας και λογικά έχει πολλή σαβούρα από το 2009. Έπειτα, υπάρχει ένα κουμπί που λέγεται Unfollow, και είναι πολύ καλό κουμπί, το αγαπάμε και μας έχει σώσει την ψυχική υγεία πολλές φορές. Θα το βρεις εκεί ψηλά στο προφίλ του ατόμου που θες να σταματήσεις να βλέπεις, δίπλα στην ένδειξη ότι είστε φίλοι, και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην ακολουθείς τον χρήστη.

ΨΑΧΝΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΜΕΧΡΙ 45 ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
Αγάπησε λίγο τον εαυτό σου.

Και τέλος, μια διευκρίνιση: Όταν δεις μια όμορφη φωτογραφία να εμφανίζεται στο feed σου και νομίζεις ότι την δημοσίευσε ένας φίλος σου, τσέκαρε ξανά. Μπορεί απλά να έκανε like, και το να γράψεις “Πολύ όμορφο, Κατερίνα μου!” θα μοιάζει σαν να μιλάς στον εαυτό σου, που είναι λίγο θλιβερό να το κάνεις online, όταν όλοι σε βλέπουν.


Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v