Ξεχνάς εύκολα; Το μυαλό σου είναι υγιές

Αν ξεχνάτε εύκολα, έχουμε νέα που θα σας κάνουν να ξεχάσετε την ανησυχία σας. Και μετά να μην αισθανθείτε καν άσχημα.
Ξεχνάς εύκολα; Το μυαλό σου είναι υγιές

Αν είστε ξεχασιάρηδες, μια νέα καναδική μελέτη έρχεται για να σας καθησυχάσει. Σύμφωνα με τους ερευνητές Πωλ Φράνκλαντ και Μπλέικ Ρίτσαρντς, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος “γράφει” τις καινούριες αναμνήσεις και πληροφορίες πάνω στις παλιές, ή καλύτερα, πάνω στα άχρηστα κομμάτια των παλιών.

Αν, λοιπόν, δεν μπορείτε να θυμηθείτε μικρές λεπτομέρειες από πράγματα που συνέβησαν χρόνια πριν, τότε δεν έχετε πρόβλημα. Και, πόσο μάλλον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι και πολύ πιο υγιές σε σχέση με ένα άτομο που λέει ότι έχει τέλεια μνήμη.

Η διαδικασία της αντικατάστασης άχρηστων αναμνήσεων από καινούριες, πιο αναγκαίες, σημαίνει ότι έχετε πάντα πρόχειρες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για σημαντικά πράγματα, που με την σειρά του σημαίνει ότι σας είναι πιο εύκολο να πάρετε αποφάσεις. Αντιθέτως, ένα άτομο που θυμάται τα πάντα μπορεί να είναι αναποφάσιστο, επειδή έχει υπερβολικά πολλές (συχνά αντικρουόμενες) πληροφορίες να υπολογίσει κατά την λήψη αποφάσεων.

Αυτό συμβαίνει μέσω του ιππόκαμπου, της περιοχής δηλαδή του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την μνήμη και τις αναμνήσεις. Ο ιππόκαμπος ξεφορτώνεται τις άχρηστες πληροφορίες, ώστε να μένουμε πάντα συγκεντρωμένοι στα πράγματα που έχουν σημασία, και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Φυσικά, αυτό εξηγείται και εξελικτικά, καθώς παλιότερα χρειαζόμασταν να θυμόμαστε τα πάντα, για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουμε. Πλέον, όμως, ίσως πολλές από αυτές τις πληροφορίες στον σκληρό μας δίσκο να μπορούν απλά να αντικατασταθούν… από το Google. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά τα ευρήματα; Πιστεύετε ότι η εξέλιξη μας έχει κάνει πιο ξεχασιάρηδες;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v