ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ύπουλα σημάδια κατάθλιψης

Δεν είναι πάντα εύκολο να παρατηρήσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ύπουλα σημάδια κατάθλιψης


Η κατάθλιψη είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μάστιγες. Μόνο που τα συμπτώματά της δεν είναι πάντα εμφανή—και όταν είναι, μπορούμε πολύ εύκολα να τα παρεξηγήσουμε, να υποθέσουμε ότι δεν είναι τόσο σοβαρά και ότι δεν χρειάζονται άμεση παρακολούθηση. Ποια είναι τα πιο ύπουλα σημάδια που θα μας δείξουν ότι ίσως πάσχουμε από κατάθλιψη, και πως θα ήταν καλό να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό για να την διαχειριστούμε;

Αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά
Ένα από τα πρώτα σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε, είναι η αλλαγή στις κοινωνικές συνήθειες του ατόμου. Απομόνωση, έλλειψη όρεξης για παρέα και εγκλεισμός είναι πολύ συχνά σημάδια, και πρέπει να παρθούν σοβαρά. Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, προσεγγίστε το άτομο και ζητήστε του να σας μιλήσει, αν το επιθυμεί, χωρίς να θέλετε – σε αρχικό στάδιο – να δώσετε την δική σας γνώμη. Αρκεί να ακούσετε.

Έλλειψη ενδιαφέροντος
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της κατάθλιψης είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για χόμπι και δραστηριότητες που παλιότερα το άτομο αγαπούσε και θεωρούσε σημαντικά. Για παράδειγμα, αν το άτομο είχε κάποιο χόμπι που ήταν χαλαρωτικό, και πλέον δεν ασχολείται μαζί του. Εναλλακτικά, αν το άτομο προσπαθεί να συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες, αλλά αποτυγχάνει να τις βρει ενδιαφέρουσες και βοηθητικές.

Προβλήματα στον ύπνο
Οι αλλαγές στην συχνότητα του ύπνου είναι σημάδια κατάθλιψης. Είτε αν το άτομο αρχίσει ξαφνικά να υποφέρει από αϋπνία, είτε αν ξεκινήσει να κοιμάται πολύ περισσότερες ώρες. Αν τα προβλήματα του ύπνου γίνουν τόσο σοβαρά, που επιδρούν στην καθημερινότητα του ατόμου, χρειάζεται άμεση βοήθεια.

Θλίψη
Τα αισθήματα θλίψης είναι από τα πιο εύκολα να παρεξηγηθούν σημάδια. Καθώς, από την μία, είναι ένα στερεοτυπικό σημάδι κατάθλιψης, αλλά από την άλλη αποτελεί ένα συναίσθημα καθημερινό, που μπορεί να προκληθεί για πολλούς λόγους, και να είναι απλώς παροδικό. Επιπλέον, δεν είναι απίθανο κάποιος ασθενής να πάσχει από σφοδρή κλινική κατάθλιψη, μα να μην αισθάνεται θλίψη. Αν τα αισθήματα θλίψης διαρκέσουν περισσότερες από δύο εβδομάδες, μιλήστε με έναν ειδικό.

Αποξένωση
Πολλοί ασθενείς νιώθουν αποκομμένοι. Από την πραγματικότητα ή από τους άλλους ανθρώπους. Η απόσπαση αυτή, που εκφράζεται με την μορφή απάθειας, συνδέεται πολλές φορές και με μετατραυματική διαταραχή. Αν παρατηρήσετε τέτοια σημάδια, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν ειδικό και να ζητήσετε βοήθεια.

Απελπισία
Η κατάθλιψη προκαλεί αισθήματα απελπισίας, μηδενισμού στους ασθενείς. Αν παρατηρήσετε τέτοια αισθήματα που διαρκούν για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ζητήστε αμέσως βοήθεια—όσο κι αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που θεραπεύεται, και είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορεί να δείτε βελτίωση, με την σωστή αναλογία θεραπείας αλλά και φαρμάκων. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το στίγμα των ψυχικών νοσημάτων πρέπει να εξαλειφθεί. Δεν υπάρχει ντροπή στην κατάθλιψη—είναι μια νόσος όπως κάθε άλλη, και χρειάζεται θεραπεία. Δεν θα ντρόπιαζες έναν διαβητικό που χρειάζεται ινσουλίνη, άλλωστε.

Πηγή: iatronet

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY