Σημάδια ότι είσαι πιο καλλιεργημένος απ’ τον μέσο όρο

Αυτές οι πληροφορίες θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου. Απλά μην το παρακάνεις και αισθανθείς υπερβολικά καλά.

Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε μέσα μας εκείνη την ενοχλητική φωνή που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε πάντα καλύτεροι από τους άλλους. Ή ότι οι άλλοι είναι πάντα καλύτεροι από εμάς. Ή, γενικότερα, ότι τα πάντα σε αυτή τη ζωή αποκτούν αξία μόλις τα συγκρίνεις με τα κατορθώματα κάποιου άλλου.

Επειδή σε τέτοιο κόσμο ζούμε.

Κι επειδή εμείς αγαπάμε όλο τον κόσμο, αυτά είναι μερικά σημάδια που μπορεί να σου δείξουν ότι ναι, και εσύ είσαι πιο καλλιεργημένος από τους γύρω σου, και μπορείς να φουσκώσεις για μια στιγμή από υπερηφάνεια.

*Έχεις διαβάσει τουλάχιστον δέκα ολόκληρα βιβλία.
*Τον τελευταίο χρόνο.
*Ή και γενικά στην ζωή σου, δεν χρειάζεται να δώσεις κι εξηγήσεις.

*Έχεις πάει στο θέατρο.
*Έχεις πάει στο θέατρο, και μετά ήσουν εντάξει με αυτό που είδες.
*Έχεις πάει στο θέατρο, και όχι μόνο ήσουν εντάξει με αυτό που είδες, αλλά ήσουν και πολύ πρόθυμος να αναλύσεις τις θεωρίες σου σε άλλους.
*Έχεις πάει στο θέατρο, δεν κατάλαβες τίποτα, αλλά επέλεξες να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό, επειδή αναγνωρίζεις ότι η τέχνη πολλές φορές είναι κάτι διαφορετικό από αυτά που έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις.

*Όταν πρέπει να δώσεις παραγγελία, ή να πληρώσεις, φέρεσαι πάντα με άψογη διακριτικότητα και σεβασμό στους σερβιτόρους.
*Ναι, αυτό σημαίνει όχι σπόντες, όχι κακιασμένες ματιές και όχι ψεύτικα χαμόγελα.

*Στις παρέες σου, είσαι ο τύπος που έχει δει/ακούσει/διαβάσει τα περισσότερα, και μερικές φορές σε χρησιμοποιούν ως κινούμενο imdb/Shazam.
*Επίσης, σε σχέση με τους περισσότερους γνωστούς σου, έχεις αποκτήσει επαφή με πολλά είδη τέχνης που δεν ταιριάζουν αναγκαστικά με ‘σένα…
*…και εκτίμησες την ευκαιρία να δεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική, αντί να απορρίψεις απευθείας οτιδήποτε δεν συνάδει με τις δικές σου απόψεις.

*Γενικά, αν κάποιος πήγαινε να περιγράψει την φάση σου σε ό,τι αφορά την κουλτούρα σου, θα έλεγε ότι ξέρεις και από αλώνια, και από σαλόνια.
*Και, ειλικρινά, είναι μια ισορροπία που μακάρι να είχαν όλοι οι άνθρωποι.
*Σε έχουν κατηγορήσει ότι είσαι χίπστερ τουλάχιστον 5 άτομα, και ποτέ δεν ένιωσες άσχημα. (Επειδή ήξερες γιατί έκανες αυτά που έκανες.)

*Μερικές φορές, μπαίνεις στην θέση των άλλων για να δεις πώς είναι τα πράγματα από την πλευρά τους, ώστε να μην βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα.
*Μερικές φορές, επειδή ούτως ή άλλως αυτό δεν είναι κάποια συμπεριφορά που βγαίνει πηγαία απ’ τους ανθρώπους, άρα μπράβο σου που το κάνεις.
*Ναι, το ξέρουμε, οι προσδοκίες είναι λίγο χαμηλές το σωτήριο έτος 2018.
*Αλλά θα δεχτούμε κάθε καλό σημάδι.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v