ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Οι ανδρικές ορμόνες μας κάνουν… υπερκαταναλωτικούς

Νέα μελέτη έρχεται να μας δείξει ότι η αυξημένη τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των ανδρών…


Νέα μελέτη από αμερικανούς ερευνητές έφτασε στο συμπέρασμα ότι η τεστοστερόνη, η ορμόνη αυτή που επηρεάζει την σωματική αλλά και την ψυχική ανάπτυξη των ανδρών, μπορεί να επηρεάζει ακόμα και τις αγοραστικές τους προτιμήσεις.

Εξηγούμε: Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 243 εθελοντές, από 18 μέχρι 55 ετών, και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε μια δόση τεστοστερόνης, ενώ στην δεύτερη ομάδα placebo. Έπειτα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν μια σειρά προϊόντων, εκ των οποίων αρκετά αποτελούν αναγνωρισμένα σύμβολα μεγάλου κοινωνικού στάτους, και μερικά άλλα ήταν μεν γνωστά, αλλά σίγουρα δεν σχετίζονταν με ένα άτομο υψηλού κύρους.

Τα περισσότερα άτομα της πρώτης ομάδα επέλεξαν σχεδόν αποκλειστικά τα προϊόντα που θεωρούνται σύμβολο κοινωνικής ανωτερότητας.

Στην δεύτερη φάση του πειράματος, οι εθελοντές παρακολούθησαν διαφημίσεις προϊόντων. Κάποιες εστίαζαν στην ποιότητα του προϊόντος, ενώ κάποιες άλλες στο πόσο σημαντικό είναι να έχει κάποιος το συγκεκριμένο προϊόν—από κοινωνική άποψη. Οι εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε τεστοστερόνη έβρισκαν πιο πειστικές τις δεύτερες διαφημίσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι η – υποτιθέμενα – έμφυτη επιθετικότητα του ανδρικού φύλου εκφράζεται με έναν πιο καθωσπρέπει τρόπο στην σύγχρονη κοινωνία, μέσω δηλαδή του τρόπου που επιλέγει να καταναλώνει. Ποια είναι η δική σας άποψη;


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY