Οι ανδρικές ορμόνες μας κάνουν… υπερκαταναλωτικούς

Νέα μελέτη έρχεται να μας δείξει ότι η αυξημένη τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των ανδρών…

Νέα μελέτη από αμερικανούς ερευνητές έφτασε στο συμπέρασμα ότι η τεστοστερόνη, η ορμόνη αυτή που επηρεάζει την σωματική αλλά και την ψυχική ανάπτυξη των ανδρών, μπορεί να επηρεάζει ακόμα και τις αγοραστικές τους προτιμήσεις.

Εξηγούμε: Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 243 εθελοντές, από 18 μέχρι 55 ετών, και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε μια δόση τεστοστερόνης, ενώ στην δεύτερη ομάδα placebo. Έπειτα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν μια σειρά προϊόντων, εκ των οποίων αρκετά αποτελούν αναγνωρισμένα σύμβολα μεγάλου κοινωνικού στάτους, και μερικά άλλα ήταν μεν γνωστά, αλλά σίγουρα δεν σχετίζονταν με ένα άτομο υψηλού κύρους.

Τα περισσότερα άτομα της πρώτης ομάδα επέλεξαν σχεδόν αποκλειστικά τα προϊόντα που θεωρούνται σύμβολο κοινωνικής ανωτερότητας.

Στην δεύτερη φάση του πειράματος, οι εθελοντές παρακολούθησαν διαφημίσεις προϊόντων. Κάποιες εστίαζαν στην ποιότητα του προϊόντος, ενώ κάποιες άλλες στο πόσο σημαντικό είναι να έχει κάποιος το συγκεκριμένο προϊόν—από κοινωνική άποψη. Οι εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε τεστοστερόνη έβρισκαν πιο πειστικές τις δεύτερες διαφημίσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι η – υποτιθέμενα – έμφυτη επιθετικότητα του ανδρικού φύλου εκφράζεται με έναν πιο καθωσπρέπει τρόπο στην σύγχρονη κοινωνία, μέσω δηλαδή του τρόπου που επιλέγει να καταναλώνει. Ποια είναι η δική σας άποψη;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v