Τι τρέχει με το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον;

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις; Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα; Λειτουργεί ή δε λειτουργεί το site; Όσα πρέπει να ξέρετε για το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον.
Τι τρέχει με το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον;
Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα;

Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η καθεμία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:

• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
• Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.
• Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα, λαμβάνεται υπόψη το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα, προσαυξανόμενο κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος:



Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος -έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η 7η κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.

Και τι μπορώ να κάνω με την επιχορήγηση;

Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Πού κάνω αίτηση;

Θεωρητικά, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινούσε στις 28 Φεβρουαρίου. Όπως, όμως, αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (της 12ης Μαρτίου 2018) «κατά τις πρώτες ημέρες πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες, εντοπίστηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να κατοχυρωθεί η απόλυτη ασφάλεια του συστήματος, προτού ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί την Τρίτη 13/3, στις 8:00 π.μ.». Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αρχική σελίδα https://exoikonomisi.ypen.gr/ λειτουργεί κανονικά, αλλά πολλές από τις επιμέρους σελίδες δεν ανοίγουν λόγω μη διαθεσιμότητας των server, που οφείλεται πιθανότατα σε υπερφόρτωση του δικτύου.

Εντός των επόμενων ωρών, που θα διορθωθεί το πρόβλημα, οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει κατ’ αρχάς να απευθυνθούν σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ). Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να συμπληρώσουν online την αίτηση, επιλέγοντας εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου καθώς και τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Είναι υποχρεωτικό το δάνειο;

Όχι, δεν είναι, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Πάντως στην περίπτωση λήψης δανείου και ως το ανώτατο ποσό του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, δηλαδή έως τις 25.000 ευρώ, το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο.

Πρέπει να κάνω μόνος μου την αίτηση;

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, «η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση μπορεί να ανατίθεται από τους δυνητικά ωφελούμενους σε σύμβουλο έργου. Η αμοιβή του σύμβουλου έργου είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα και καταβάλλεται κατά την ολική εκταμίευση από την Τράπεζα. Το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται σε 250 € ανά επιμέρους αίτηση (πλέον Φ.Π.Α.).

»Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται μέχρι του ποσού των 250 € συν 100 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 800€ (πλέον Φ.Π.Α.)». Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι την αίτηση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα έχει το Euro2day.gr, εδώ κι εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v