Online παιχνίδι ενάντια στα fake news

Ένα ολοκαίνουριο, σούπερ εθιστικό online παιχνίδι μας καλεί να φτιάξουμε και να διασπείρουμε ψεύτικες ειδήσεις… για να μάθουμε να τις ξεχωρίζουμε.
Online παιχνίδι ενάντια στα fake news
«Πόσο κακός είσαι;» σε ρωτάει, με το καλωσόρισμα, το Fake News Game, το παιχνίδι που υπόσχεται να σε μάθει να ξεχωρίζεις τις ψεύτικες ειδήσεις. Πώς; Κάνοντάς σε δημοφιλή, μέσα από τα fake news που θα ποστάρεις –τα οποία θα σου χαρίσουν followers, και όσο περισσότερους followers αποκτάς, τόσο περισσότερες ανοησίες ψεύτικες ειδήσεις θα ποστάρεις. Προσοχή, είναι εθιστικό.

Το παιχνίδι είναι δημιουργία Βρετανών και Ολλανδών ερευνητών, και φιλοδοξεί να δημιουργήσει στους χρήστες του γενικότερη «ανοσία» απέναντι στις ψεύτικες ειδήσεις, μέσα από την έκθεσή τους στις τακτικές που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί των fake news.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ Σάντερ βαν ντερ Λίντεν, διευθυντή του Κοινωνικού Εργαστηρίου Λήψης Αποφάσεων, που συνεργάστηκαν με την ολλανδική κολεκτίβα DROG, είχαν ήδη δείξει σε προηγούμενη μελέτη τους ότι η σύντομη έκθεση των ανθρώπων στις τακτικές των δημιουργών fake news σχετικά με την κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα «ψυχολογικό εμβόλιο» ενάντια σε αυτές τις πρακτικές.

Ενθαρρύνοντας τους παίκτες να προκαλέσουν σε άλλους θυμό, έλλειψη εμπιστοσύνης, φόβο και άλλα αρνητικά συναισθήματα, το παιχνίδι αποκαλύπτει βιωματικά με ποιο τρόπο είναι δυνατό να χειραγωγηθεί το ευρύ κοινό μέσω των ψηφιακών μέσων.

Οι χρήστες καλούνται να εφαρμόσουν διάφορα «κόλπα», όπως η σκόπιμη ανάρτηση μηνυμάτων με ψευδές ή πολωτικό περιεχόμενο, η δημιουργία αυτόματων προγραμμάτων λογισμικού (bots) στο Twitter, η χάλκευση φωτογραφικών πειστηρίων μέσω προγραμμάτων λογισμικού τύπου Photoshop, η προώθηση θεωριών συνωμοσίας κ.α. –και όλα αυτά κάτω από μια μάσκα αξιοπιστίας.

«Αν γνωρίζεις τι σημαίνει να βρίσκεσαι στη θέση κάποιου που ενεργά προσπαθεί να σε εξαπατήσει, αυτό αυξάνει την ικανότητά σου να εντοπίζεις τις τεχνικές εξαπάτησης και να αντιστέκεσαι σε αυτές. Θέλουμε να βοηθήσουμε, προκειμένου να αναπτυχθούν "κοινωνικά αντισώματα" που θα παρέχουν κάποια προστασία ενάντια στην ταχεία εξάπλωση της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Λίντεν.

«Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε δραστικά τη συμπεριφορά, αλλά να πυροδοτήσουμε μια απλή διαδικασία σκέψεων, που θα ενισχύουν την κριτική και ενήμερη κατανάλωση των ειδήσεων. Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις σπουδές των μέσων ενημέρωσης για να αναγνωρίσεις και να αντισταθείς στις ψευδείς ειδήσεις», τόνισε ο ερευνητής Γιον Ρούζενμπικ του Κέιμπριτζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v