Έρευνα: Ο γάμος... βλάπτει την υγεία

Ο γάμος πιθανώς να κάνει κακό στην υγεία σύμφωνα με νέα, αμφιλεγόμενη ολλανδο- ελβετική έρευνα.
Έρευνα: Ο γάμος... βλάπτει την υγεία
Είθισται να πιστεύουμε ότι η δέσμευση «εις σάρκαν μία» αποτελεί την αρχή μιας υγιούς σχέσης για το ζευγάρι και ότι ο γάμος γενικά, χαρίζει (καλά) χρόνια. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να «γκρεμίσει» τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις, αμφισβητώντας τον ισχυρισμό πως ο γάμος «κάνει καλό».

Η μελέτη με τίτλο “The Ambiguous Link Between Marriage and Health”, ανέλυσε δεδομένα από δείγμα 11.000 ελβετών σε διάστημα 16 χρόνων. Κάθε χρόνο όσοι συμμετείχαν, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους αλλά και το πόσο χαρούμενοι είναι από τη ζωή τους.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι παντρεύτηκαν, είχαν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήταν μόνοι τους. Με τα χρόνια, η κατάσταση της υγείας τους δε βελτιώθηκε, ενώ είχε την τάση να επιδεινώνεται, ακόμα και αφού είχαν ληφθεί υπ’ όψη αλλαγές στην υγεία σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου.

Το μέγεθος, η διάρκεια και η μεθοδολογία της εν λόγω έρευνας την καθιστά μια από τις πιο τεκμηριωμένες στο είδος της.

Σύμφωνα με τον Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του 'Αμστερνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Social Forces», το βασικό συμπέρασμα είναι πως «ο γάμος συνδέεται μάλλον με μια πιο θετική αξιολόγηση της ζωής κάποιου, παρά με καλύτερη υγεία».

Πηγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v