ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Τι αλλάζει τελικά στα μπλοκάκια;

Τα πρώτα «ραβασάκια» από το νέο υπερταμείο καταφτάνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες… προετοιμάζονται για τις σαρωτικές φορο-αλλαγές.

Τι αλλάζει τελικά στα μπλοκάκια;

Απαντήσεις στον γρίφο των νέων εισφορών αναμένεται να δοθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, παράλληλα απασχολούμενους και αγρότες, εντός του Ιανουαρίου, όταν θα εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια από το νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης.

Τα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ θα εκδοθούν και θα είναι προσβάσιμα με τον κωδικό ΤΑXIS του κάθε ασφαλισμένου, μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις θα αναφέρουν λάθος εισφορές, καθώς αυτές θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 και μόνο κατά το καλοκαίρι του 2017 θα γίνει ο συμψηφισμός, και πάλι με λάθος εισοδήματα, ήτοι αυτά του 2016. Οι πιθανότατες διαφορές που θα προκύψουν όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα αναζητηθούν και θα συμψηφιστούν ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως τον Δεκέμβριο.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου οι πρώτες εισφορές να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Και εδώ έχουμε μια ακόμη ανατροπή, καθώς μέχρι πρότινος οι εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες καταβάλλονταν με διαφορετική περιοδικότητα. Έτσι, για παράδειγμα, οι αγρότες θα πληρώνουν εισφορές για το 2017 ενώ τον Ιούνιο θα εκδοθούν και τα ειδοποιητήρια για το Β’ εξάμηνο του 2016. Οι δικηγόροι θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές για δύο χρόνια (2016-2017). Αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ θα πρέπει εντός του Ιανουαρίου να καταβάλουν εισφορές και για το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

Βάσει νόμου αλλά και των εγκυκλίων που έχουν ήδη εκδοθεί, θα διαιρείται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 δια 12. Μάλιστα, για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, θα συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στο Euro2day.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, τα μαθαίνεις κάνοντάς τα."

Αριστοτέλης

 • 68 - Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Νέρωνας.
  1822 - Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών.
  1934 - Ο Ντόναλντ Ντακ, το διάσημο καρτούν του Γουόλτ Ντίσνεϊ, κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη.
  1939 - Στη Βοημία, οι Ναζί συλλαμβάνουν 1.000 Τσέχους για το φόνο ενός Γερμανού αστυνομικού.
  1940 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Νορβηγία παραδίνεται στη Γερμανία.
  1942 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η αμερικανική δύναμη, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες παραδίνεται στους Ιάπωνες.
  1992 - Περισσότεροι από 700 γνωστοί μαφιόζοι συλλαμβάνονται στη νότια Ιταλία.
  1997 - Κατάσχονται έξι τόνοι χασίς, η μεγαλύτερη ποσότητα χασίς, που κατασχέθηκε ποτέ στη χώρα μας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2