Τι ακριβαίνει (και τι... φτηναίνει) το 2017

Το 2017 μπήκε με δεκάδες αλλαγές σε φόρους και εισφορές, που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τι ακριβαίνει (και τι... φτηναίνει) το 2017
Με το… αριστερό μπαίνει το 2017, με δεκάδες επιβαρύνσεις και αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες για τους πολίτες. Καφές, τσιγάρα, υγρά καύσιμα, και σταθερή τηλεφωνία παίρνουν την ανιούσα, ενώ σε ηλεκτρικό ρεύμα και τέλη περιαγωγής θα υπάρχουν μειώσεις.

Συγκεκριμένα, από 1/1/2017 επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης σε εισαγόμενο και εγχώριο καφέ που φτάνει τα 3 ευρώ ανά κιλό καβουρντισμένου και 4 ευρώ ανά κιλό στιγμιαίου, κάτι που θα προκαλέσει αύξηση από 10% έως 20% στην λιανική του τιμή.

Ο πάγιος φόρος στο καπνό θα φτάσει στα 17€ το κιλό, ενώ ο αναλογικός στο 26% και οι επιβαρύνσεις θα φτάσουν τα 0,2-0,5 ευρώ ανά πακέτο. Επιβάλλεται ακόμη ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 0,10 ευρώ ανά ml υγρού.

Ο ΕΦΚ για τη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο κατά 0,08 ευρώ και στο υγραέριο κίνησης κατά 0,10 ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό, ενώ στον ΦΠΑ καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του σε είκοσι ακόμα νησιά του Αιγαίου.

Τα… καλά νέα του νέου έτους, είναι ότι μειώνεται το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος έως και 7% σε οικιακούς καταναλωτές, και καταργείται το τέλος περιαγωγής από τον Ιούνιο του 2017 για όσους ταξιδεύουν εντός Ε.Ε.

Καλή χρονιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v