Μόνο με κάρτες το αφορολόγητο του 2017

Τέλος στη συλλογή χάρτινων αποδείξεων βάζει η ρύθμιση για το «χτίσιμο» αφορολόγητου που ισχύει από την Πρωτοχρονιά του 2017.
Μόνο με κάρτες το αφορολόγητο του 2017
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στη συνήθεια της συλλογής χάρτινων αποδείξεων από τις αγορές των καταναλωτών, για να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το euro2day.gr, δεν θα αναγνωρίζεται καμία έκπτωση δαπάνης η οποία δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής, προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση φόρου, ενώ το υπουργείο προωθεί και τη σταδιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου θα είναι τα 2.100€, ενώ για να «χτίσει» ένας φορολογούμενος το αφορολόγητο για να επωφεληθεί από έκπτωση, θα απαιτούνται (ηλεκτρονικές) αποδείξεις ίσες με το 10%-20% του συνολικού εισοδήματος, ανάλογα με την κλίμακα του εισοδήματός του. Για εισοδήματα ως 10.000, θα πρέπει να έχουν υπάρξει e-αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος, για εισοδήματα 10.001-30.000€, ίσες με το 15% του εισοδήματος και για ανώτερα εισοδήματα, το ποσοστό θα είναι 20%. . Έτσι, για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000€ θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον 1.000€ για να δικαιούται έκπτωση φόρου.

Μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών), άτομα με αναπηρία, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, στρατιωτικοί ή υπηρετούντες στο εξωτερικό, ένοικοι οίκων ευγηρίας ή έγκλειστοι σε ψυχιατρικά καταστήματα και φυλακές.

Θεσπίζεται επιπλέον «πέναλτι» για όσους δεν πιάνουν αυτό το όριο αγορών ανάλογα με το εισόδημά τους. Το ποσό που δεν καλύπτεται, θα φορολογείται με 22%. Δηλαδή αν έπρεπε να έχετε ηλεκτρονικές αποδείξεις των 1.000€ αλλά έχετε μόνο 900€, θα φορολογηθούν τα 100€ που απομένουν με 22% (δηλαδή θα πληρώσετε πέναλτι 22€).

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται και το όριο αγορών με φυσικό χρήμα: Ως τώρα, επιτρεπόταν αγορά ως και 1.500€ με μετρητά, ενώ πλέον, για κάθε μας αγορά άνω των 500€, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε με κάρτα ή ηλεκτρονικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v