Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας ενάντια στις γυναίκες σήμερα

Με μότο «Μίλησε, δεν είσαι μόνη» η 25 Νοέμβρη υπενθυμίζει σε όλους τα ανησυχητικά στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας ενάντια στις γυναίκες σήμερα
Τη στιγμή που εκατοντάδες καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από καταστήματα για την Black Friday, χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού ή κακοποίησης στην Ελλάδα.

Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει αυτό το σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα θεσπίστηκε το 1991, όμως σήμερα τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά.

Μέσα σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, μιας και οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προσφέρει για μία εβδομάδα δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ. http://www.hsfm.gr./

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v