Guardian: Ώρα να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ζητά αρθρογράφος του Guardian.
Παλαιότερο των 360 ημερών
«Η ανάπτυξη δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά με την κουλτούρα και τη δύναμη των εθνικών και φυλετικών ταυτοτήτων», αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου του στον Guardian ο Τζόναθαν Γκλένι.
Στο άρθρο, το οποίο τιτλοφορείται «Από τα Ελγίνεια μάρμαρα στο κοκοράκι του Κέμπριτζ», ο Γκλένι αναφέρει χαρακτηριστικά, πως έχει έρθει η στιγμή για τις αποικιοκρατικές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αντικείμενα που πήραν από πιο αδύναμα ή κατακτημένα έθνη». Μεταξύ των παραδειγμάτων που δίνει, αναφέρεται και στα Γλυπτά λέγοντας πως «η Ελλάδα δικαιολογημένα θέλει να επιστραφούν. Συμφωνίες που έγιναν την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν έχουν θέση στις σημερινές διεθνείς σχέσεις».
Για να ενισχύσει τη θέση του περί επιστροφής «αρχαίων αντικειμένων» αναφέρει:
«Πρώτον, προφανώς, είναι θέμα δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο να κρυβόμαστε πίσω από την ρητορική ότι τα μουσεία μας δεν είναι αποθήκες κλεμμένων αγαθών… Δεύτερον…. αυτό που μπορούν να δουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν το Λονδίνο είναι διαθέσιμο για τον περισσότερο κόσμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Μπορείς να μάθεις πολλά περισσότερα με μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι με τη μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν όλους τους θησαυρούς του κόσμου; Κάποιοι θα αναφερθούν στο οικονομικό πλήγμα για τα Μουσεία, αλλά ας είμαστε για μια φορά γενναιόδωροι και ας εμπλακούμε στην αναδιανομή πολιτισμικού πλούτου από μια θέση ηθικής ακεραιότητας».