Σήμερα είναι η μέρα της Επιστροφής στο Μέλλον!

Στις 21 Οκτωβρίου του 2015 ο Marty McFly προσγειώθηκε στο μέλλον. Πόσα από αυτά που είδε γύρω του είναι όντως πραγματικότητα σήμερα;
Σήμερα είναι η μέρα της Επιστροφής στο Μέλλον!
Αν από το πρωί προσπαθείτε να θυμηθείτε τι σας λέει η ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2015, έχουμε την απάντηση: Σήμερα είναι η μέρα που ο Marty και ο Doc προσγειώθηκαν στο μέλλον, στην δεύτερη ταινία της τριλογίας Back to the Future, η οποία βγήκε στις αίθουσες τον Νοέμβριο του 1989.

Τι προέβλεψε σωστά για το 2015 η ταινία και τι όχι; Είναι το μέλλον όπως το φανταζόμασταν τότε; Ξεπέρασαν τα ανθρώπινα επιτεύγματα κάθε φαντασία, όπως ελπίζαμε; Για να δούμε…

«Εκεί που πηγαίνουμε, δεν χρειαζόμαστε δρόμους»

Η δημοφιλέστερη ίσως ατάκα της ταινία δεν έγινε, δυστυχώς, πραγματικότητα. Τα αυτοκίνητά μας δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την δυνατότητα να πετούν, κι έτσι η καθημερινότητά μας παραμένει τόσο καθηλωμένη στους δρόμους όσο ήταν και το 1989.

Έξυπνα ρούχα

Τα ρούχα μας δεν απέκτησαν τελικά την δυνατότητα να μας στεγνώνουν όταν βρεχόμαστε. Όμως, η ενσωμάτωση ηλεκτρονικών μικρο-συσκευών σε υφάσματα υπάρχει –έστω και σε πειραματικό στάδιο– ενώ η Nike ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία παπουτσιών με κορδόνια που δένονται μόνα τους, όπως εκείνα που φορά ο Marty στην ταινία.

Οι πλαστικές επεμβάσεις

Θυμάστε τη σκηνή που ο Doc αφαιρεί καμιά 20αριά χρόνια από το πρόσωπό του σε μια κίνηση, στην κλινική νεότητας; Αυτό μπορεί να μην το έχουμε καταφέρει ακόμα, όμως οι 6,7 εκατομμύρια ενέσεις Botox που έγιναν πέρυσι μόνο στις ΗΠΑ ίσως να σημαίνουν ότι είμαστε κοντά.

Τα drones
Στην ταινία, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία στέλνουν κάμερες ενσωματωμένες σε drone (που δεν τα λένε βέβαια drone) για να καλύψουν από ψηλά τα μεγάλα γεγονότα, ενώ σε μια συγκεκριμένη σκηνή βλέπουμε ένα drone να… βγάζει βόλτα ένα σκυλάκι. Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, αν πιστέψουμε όλα τα βιντεάκια με τα drone που κυκλοφορούν στο YouTube.

Οι 3D κινηματογράφοι
Μπορεί να γλιτώσαμε το 19ο sequel του «Σαγόνια του Καρχαρία» σε προβολή Holomax, όμως το 3D είναι μια εντελώς υπαρκτή πραγματικότητα στις σκοτεινές μας αίθουσες –με τόσους φίλους όσους και εχθρούς.

Τα Google Glasses
Μπορεί η ταινία να μην προέβλεψε –παραδόξως– τα έξυπνα τηλέφωνά μας, προέβλεψε όμως τα έξυπνα γυαλιά, έστω και αν η μάρκα τους, η JVC, δεν είναι πια ο γίγαντας που ήταν στην αγορά των ηλεκτρονικών.

Το internet

Η Επιστροφή στο Μέλλον ΙΙ πίστευε ότι ο κόσμος και οι ζωές μας θα ήταν γεμάτες fax, τα οποία θα στέλνονταν από παντού, ακόμα και από δημόσια φαξ στο δρόμο, όπου τότε υπήρχαν δημόσια τηλέφωνα. Αν σκεφτεί κανείς πως το internet είχε μόλις εφευρεθεί το 1989, και πως ο πρώτος browser δεν κυκλοφόρησε παρά ένα χρόνο αργότερα, ίσως να συγχωρήσουμε το εξόφθαλμο ατόπημα στους δημιουργούς της ταινίας.

Πηγή: BBC.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v