ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

ΟΗΕ: «Η ΕΕ να κάνει δίκαιη αναδιανομή των προσφύγων»

Οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΟΗΕ: «Η ΕΕ να κάνει δίκαιη αναδιανομή των προσφύγων»

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και να κάνουν δίκαιη αναδιανομή των αιτούντων άσυλο για να αντιμετωπίσουν αυτό που πρέπει να θεωρείται ως παγκόσμια προσφυγική κρίση δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο Φεντερίκο Φόσι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσεγγίσουν την προσφυγική κρίση με ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας και αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για δίκαιη αναδιανομή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ", τόνισε ο Φόσι.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες υπογράμμισε πως η τωρινή κρίση είναι πράγματι παγκόσμια και σοβαρή από τη φύση της. Πρόσθεσε πως πυροδοτήθηκε από εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας μετακινήσεις σε όλο τον κόσμο από πολέμους, συγκρούσεις και διώξεις.

"Είναι ξεκάθαρο πως την τρέχουσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί καμία χώρα να την επιλύσει από μόνη της. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ πρέπει να δράσουν μαζί και να βοηθήσουν εκείνες τις χώρες, οι δυνατότητες των οποίων έχουν φτάσει ήδη στα όρια τους όπως η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Σερβία", σημείωσε ο Φόσι.

"Οι πρόσφυγες είναι σε απεγνωσμένη ανάγκη για ασφάλεια και προστασία. Τα τείχη και οι φράχτες δεν θα τους αποτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ώστε να βρουν καταφύγιο και ένα αξιοπρεπές μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Το αποτέλεσμα είναι πως θα βρουν εναλλακτικές διαδρομές, αλλά αυτές οι διαδρομές θα είναι απλά ολοένα και περισσότερο επικίνδυνες", δήλωσε.

Η πραγματική λύση στην διαρκή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι η παροχή στους αιτούντες άσυλο "ασφαλών νόμιμων εναλλακτικών έναντι των επικίνδυνων παράτυπων ταξιδιών", που πραγματοποιούν τώρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η περιγραφή των μεταναστών ως "φορτίο" για την Ευρώπη είναι πολιτικά υποκινούμενη. Οι απόπειρες να απεικονιστούν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη ως φορτίο γίνονται από πολιτικούς που ακολουθούν τα δικά τους συμφέροντα και σε πολλές περιπτώσεις διαστρεβλώνουν την πραγματική κατάσταση, τόνισε.

"Η σημερινή κατάσταση δείχνει πως πολύ συχνά οι πρόσφυγες περιγράφονται ως φορτίο για πολιτικούς σκοπούς. Λαϊκιστές πολιτικοί εμφανίζονται κάθε μέρα στις τηλεοράσεις. Η δημοσιογραφική κάλυψη πρέπει να είναι υπεύθυνη και να επιτρέπει στους ανθρώπους να σχηματίζουν τη δική τους άποψη στη βάση μιας δίκαιης και ισορροπημένης ενημέρωσης", πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης πως αυτό το χρόνο περίπου 115.000 άνθρωποι διασώθηκαν στην Μεσόγειο και αποβιβάστηκαν στην Ιταλία, αριθμός που αντιστοιχεί σε αυτούς του περασμένου χρόνου.

"Παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν την Ιταλία ως χώρα μετάβασης και συνεχίζουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς η κοινή γνώμη είναι αρκετά μη φιλική, αν όχι εχθρική απέναντι τους. Φοβούνται και αισθάνονται ότι εισβάλουν στη χώρα τους", δήλωσε ο Φόσι, σημειώνοντας πως ανακριβή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης τροφοδότησαν αυτή την εχθρική συμπεριφορά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v