Οι συγκινητικές ταινίες μας φτιάχνουν το κέφι

Οι ταινίες που μας κάνουν να κλαίμε έχουν σημαντική οφέλη για την διάθεσή μας, λένε ολλανδοί ερευνητές.
Οι συγκινητικές ταινίες μας φτιάχνουν το κέφι
Χρειάζεστε κάτι για να φτιάξει η διάθεσή σας; Δείτε μια ταινία που θα σας κάνει να κλάψετε. Σε αυτό το παράδοξο συμπέρασμα καταλήγουν ολλανδοί ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν εξήντα εθελοντές να παρακολουθούν δύο συγκινητικές ταινίες, τα La vita e bella και Hachi: a dogs tale. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα συναισθήματά τους. Είκοσι οκτώ από αυτούς είχαν κλάψει βλέποντας τις ταινίες, ενώ οι υπόλοιποι όχι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διάθεση εκείνων που δεν έκλαψαν παρέμεινε αμετάβλητη πριν και μετά την ταινία. Το εντυπωσιακό, όμως, ήταν πως όσοι είχαν κλάψει, ενώ αισθάνονταν στεναχωρημένοι μετά το τέλος της ταινίας, βίωναν μία έκρηξη χαράς περίπου 90 λεπτά αργότερα.

«Μετά την αρχική επιδείνωση της διάθεσης που ακολουθεί το κλάμα, η διάθεσή μας χρειάζεται λίγο χρόνο όχι μόνο για να επανέλθει, αλλά και για να ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν μετά το συναισθηματικό γεγονός –στην προκειμένη περίπτωση, την ταινία» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Asmir Gracanin, του Πανεπιστημίου του Tilburg.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v