Θα απαγορευτεί το χύμα τσίπουρο;

Την κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου προτείνει ο ΟΟΣΑ. Δείτε τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα αποστάγματα τσίπουρου και τις μικροζυθοποιίες.
Θα απαγορευτεί το χύμα τσίπουρο;
Περίπου 17-19 εκατομμύρια λίτρα τσίπουρου ετησίως διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Αυτό είναι το σκεπτικό του ΟΟΣΑ, ο οποίος προτείνει την κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και συναφών προϊόντων.

Πρόταση του οργανισμού είναι η κατάσχεση των ποσοτήτων τσίπουρου που δεν είναι τυποποιημένο. Με άλλα λόγια, επιδιώκει οι μικροί παραγωγοί και αποσταγματοποιοί να παράγουν τσίπουρο για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και μόνο. Ο ίδιος ο οργανισμός αναγνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση θα είναι βλαπτική προς τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών, αλλά θα έχει το πλεονέκτημα της εύκολα ελέγξιμης εφαρμογής της. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν υποχρεωτικά φορολογικά παραστατικά – αλλά θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί με αυτό τον τρόπο η εφαρμογή του μέτρου.

Το χύμα τσίπουρο των παραδοσιακών τσιπουράδικων βρίσκεται στο στόχαστρο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2012, καθώς ο υπάρχων νόμος προβλέπει διακριτική φορολόγηση των μικρών καλλιεργητών και παραγωγών, γιατί το προϊόν τους υποτίθεται ότι προορίζεται για «σχεδόν ιδιωτική χρήση».

Στην ίδια «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς πιθανή εφαρμογή, υπάρχουν συστάσεις, πέραν των αποσταγμάτων, και για τους ζυθοπαραγωγούς. Για την μπύρα λοιπόν, προτείνεται κλιμακωτή φορολογία στους μικροπαραγωγούς για να τους δοθούν επιπλέον κίνητρα. Προτείνεται επίσης η άρση σειράς εμποδίων όπως τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα για εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας, οινοπνευματωδών, εμφιάλωσης, επεξεργασίας νερού, η υποχρέωση των ζυθοποιείων να διαθέτουν ξεχωριστή αποθήκη πρώτων υλών, η απαγόρευση παραγωγής ξυδιού και αλκοολούχων ποτών από τα οινοποιεία κ.α.

Εν τω μεταξύ, το Twitter απαντά σε αυτή την πρόταση με το hashtag #free_tsipouro και άφθονες ατάκες. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v