Γιατί να πάω Erasmus;

Τα πάρτι, τα multi-ethnic φλερτ, τα ταξίδια, οι νέοι φίλοι, η αίσθηση απόλυτης ανεξαρτησίας και πολλοί ακόμη λόγοι που αξίζει να τολμήσετε να πάτε Erasmus.
Γιατί να πάω Erasmus;
Σκέφτεσαι να πάς Erasmus; Τότε σίγουρα, θα σου δώσουμε αυτή την τελευταία ώθηση που χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις την αίτησή σου. Αν πάλι δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, ίσως να αλλάξεις γνώμη και να το τολμήσεις, όταν μάθεις ότι το Erasmus δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα ανταλλαγής. Είναι μια εμπειρία ζωής που ίσως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για κάθε φοιτητή. Κι αν μας ρωτάς τους λόγους, ιδού:

*Γιατί παίρνεις την εμπειρία των σπουδών στο εξωτερικό, χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία σε διετές μεταπτυχιακό.
*Γιατί θα γνωρίσεις ένα σωρό ανθρώπους από κάθε άκρη της Ευρώπης και θα έχεις αφορμή να πηγαίνεις ταξίδια στο μέλλον – και να έχεις και μια δωρεάν γωνιά να κοιμηθείς.
*Γιατί, παρά το αρχικό πολιτισμικό σοκ, θα μάθεις περισσότερα για τις διάφορες κουλτούρες της Ευρώπης και θα ζυμωθείς με την διαφορετικότητα.
*Γιατί, επιτέλους, θα εξασκήσεις τα αγγλικά που τόσα χρόνια μάθαινες, και σου χρησίμευαν μόνο στο internet.
*Γιατί με τους νέους σου φίλους θα κάνεις συνέχεια ταξίδια και εκδρομές στις γύρω περιοχές.
*Γιατί όλοι δικαιούμαστε ένα ολιγόμηνο διάλειμμα καθημερινής κραιπάλ… εεε, μελέτης, θέλαμε να πούμε.
*Γιατί το να ερωτευτείς, να φλερτάρεις, να κάνεις σεξ σε μια ξένη γλώσσα, έχει την πλάκα του, αν όχι την γοητεία του.
*Γιατί θα εκτιμήσεις λίγο περισσότερο τα πράγματα που είχες ως τώρα δεδομένα (το φαγητό της μαμάς, τους έλληνες φίλους, τα στέκια, τις ελληνικές συνήθειές σου) και θα γυρίσεις πίσω με νέα όρεξη.
*Γιατί θα μάθεις δεκάδες τρόπους να κάνεις οικονομία, και θα μάθεις απ’ έξω κι ανακατωτά τις φθηνότερες μπύρες και βότκες του κόσμου.
*Για να ζήσεις εκείνα τα multi-culti βράδια με... όλες τις φυλές του κόσμου στοιβαγμένες σε ένα δωμάτιο, να λένε αστεία, να παίζουν ηλίθια/ξεκαρδιστικά/σέξι παιχνίδια, να μαγειρεύουν, να παίζουν μουσική και να δοκιμάζουν συνταγές από τη Γαλλία, πίτες από την Ελλάδα, ζυμαρικά από την Ιταλία, παέγια από την Ισπανία και ζαχαρωτά από την Φινλανδία.
*Γιατί, αν το καλοσκεφτείς, λίγες φορές στη ζωή σου θα έχεις την ευκαιρία να είσαι μακριά από όλους και από όλα, να ξεκινάς κάτι καινούριο, να διασκεδάζεις, και κανείς να μην περιμένει τίποτα από εσένα – άντε, το πολύ να περάσεις και κάνα-δυο μαθήματα.
*Γιατί ακόμη και η παράδοση των μαθημάτων σε ξένο πανεπιστήμιο είναι εμπειρία προσαρμογής και έχει το «γούστο» της.
*Γιατί λίγες στιγμές είναι πιο συγκινητικές από τον ομαδικό αποχωρισμό δεκάδων αγνώστων που για λίγο καιρό ήταν ξαφνικά όλη σου η ζωή.
*Γιατί στην ξένη – τουλάχιστον αρχικά – πόλη που θα πας, δεν σε γνωρίζει κανείς, και μπορείς να πειραματιστείς με τα πάντα: Με τις συνήθειές σου, την εξωτερική σου εμφάνιση, τα ταμπού, χωρίς κανείς να σηκώσει το φρύδι για την ξαφνική αλλαγή σου.
*Γιατί θα αποκτήσεις μια δεύτερη χώρα την οποία θα νιώθεις σαν πατρίδα σου, και θα θέλεις να επιστρέφεις σε αυτή με κάθε ευκαιρία για να νιώσεις την ίδια οικειότητα.
*Γιατί, θέλεις δεν θέλεις, γίνεσαι πιο υπεύθυνος. Πέρα από τα πάρτι, έχεις να φροντίζεις τα του δωματίου/εστίας/σπιτιού σου, τα γραφειοκρατικά σου στο πανεπιστήμιο, τα ψώνια, τα πιάτα, τα ρούχα, τα οικονομικά, και όλα αυτά σε μια ξένη γλώσσα, κάτι που σε «ψήνει» περισσότερο στις ευθύνες της καθημερινότητας.
*Γιατί θα επιστρέψεις με αυτοπεποίθηση και μια αίσθηση ανεξαρτησίας και πληρότητας. Μπορεί αρχικά να νιώσεις πως θα πέσεις σε… κατάθλιψη μόλις επιστρέψεις, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν συνειδητοποιείς πως έζησες κάτι το οποίο άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Κι έτσι, συνεχίζεις την ζωή σου, πιθανώς με νέους, διευρυμένους ορίζοντες.
*Γιατί, τελικά, θα συνειδητοποιήσεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου, που δεν φανταζόσουν ποτέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v