Το Google καταστρέφει τη μνήμη μας (;)

Όσο περισσότερο εξαρτώμαστε από την τεχνολογία τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πράγματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το Google καταστρέφει τη μνήμη μας (;)
Μήπως βασίζεστε υπερβολικά στην τεχνολογία, στα smartphone και στον υπολογιστή σας, για τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε σε καθημερινή βάση; Νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ενήλικος πληθυσμός πάσχει στη συντριπτική του πλειοψηφία από «ψηφιακή αμνησία», η οποία προκαλείται από τις σύγχρονες τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας.

Περίπου το 50% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν μπορούν να θυμηθούν τον αριθμό τηλεφώνου του συντρόφου του, ενώ το 71% δεν θυμούνται εκείνους των παιδιών τους. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Kaspersky Lab, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, ηλικίας από 16 έως 24 ετών, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα smartphone τους για να αποθηκεύουν πληροφορίες και να ανατρέχουν σε αυτές.

«Πρέπει να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του τρόπου με τον οποίο θυμόμαστε και εκείνου με τον οποίο προστατεύουμε τις αναμνήσεις μας» δήλωσε ο David Emm, επικεφαλής της έρευνας. «Οι τηλεφωνικοί αριθμοί των ανθρώπων που έχουν σημασία είναι πια μόνο ένα κλικ μακριά, οπότε δεν μπαίνουμε πλέον στον κόπο να τους απομνημονεύσουμε».

Αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε παλιότερα για λογαριασμό της Microsoft κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο διάστημα της ανθρώπινης προσοχής έχει πέσει από τα 12 δευτερόλεπτα που ήταν το 2000, στα οκτώ. Διαπίστωσε, επίσης, ότι οι καταναλωτές που παρακολουθούσαν περισσότερο την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και υιοθετούσαν από τους πρώτους εξελίξεις όπως τα καινούρια social media δυσκολεύονταν περισσότερο να συγκεντρωθούν σε περιβάλλοντα στα οποία απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή –όπως η εκμάθηση μια ξένης γλώσσας, ή η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου.

Πηγή: Telegraph.co.uk


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v