Τέλος ο αποκλεισμός ομοφυλόφιλων από τη δωρεά αίματος

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων ανδρών από την εθελοντική αιμοδοσία συνιστά διάκριση και πρέπει να σταματήσει.
Τέλος ο αποκλεισμός ομοφυλόφιλων από τη δωρεά αίματος
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε: Ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων ανδρών από την αιμοδοσία, ο οποίος ισχύει από το 1983 στη Γαλλία, θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί, καθώς συνιστά διάκριση βασισμένη στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η υπόθεση, που εκδικάστηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, αφορούσε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Geoffrey Léger, στον οποίο το 2009 οι γιατροί της Γαλλικής Υπηρεσίας Αίματος στο Μετς είχαν αρνηθεί το δικαίωμα να δώσει εθελοντικά αίμα, επειδή είχε στο παρελθόν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός συμπεριλήφθηκε στη γαλλική νομοθεσία το 1983, λίγο μετά την ανακάλυψη του ιού του AIDS, με την αιτιολογία ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν φορείς του ιού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι ο ιός HIV μπορεί να ανιχνευθεί με αποτελεσματικές τεχνικές, όπως η καραντίνα φιαλών αίματος για περίοδο είκοσι ημερών, που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο μεταξύ της μόλυνσης και του χρόνου κατά τον οποίο ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα. Κρίνει, λοιπόν, αναγκαία την τροποποίηση του κανονισμού, και καλεί τις γαλλικές αρχές να αναζητήσουν λιγότερο περιοριστικές μεθόδους από τον μόνιμο αποκλεισμό από τη δωρεά αίματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v