8 λόγοι να (μην) δώσετε δεύτερη ευκαιρία

Πότε αξίζει να δώσεις στον/στην σύντροφό σου δεύτερη ευκαιρία και πότε όχι; Οκτώ λόγοι να συγχωρήσεις ή να αφήσεις πίσω μια σχέση για πάντα.
8 λόγοι να (μην) δώσετε δεύτερη ευκαιρία
Έκανε λάθη, σε πλήγωσε, αλλά θέλει να γυρίσει πίσω. Πότε θα πρέπει να του/της δώσεις δεύτερη ευκαιρία και πότε όχι; Αξίζει να ρισκάρεις ή υπάρχουν λάθη ασυγχώρητα; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε οκτώ λόγους να δώσεις στον/στην σύντροφό σου άλλη μία ευκαιρία να ξαναφτιάξετε την σχέση σας.

Μην του/της δώσεις αν:

…υπήρχε στη σχέση σας οποιαδήποτε μορφή βίας
Για σωματική βία δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Αλλά ακόμη κι αν η βία ήταν συναισθηματικής φύσης και η καθημερινότητά σου αποτελούταν από ψυχολογικό εκβιασμό, σου αξίζει κάτι καλύτερο.

…το λένε όλοι –μα όλοι- οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι
Ορισμένες φορές μπορεί να σκεφτόμαστε ότι κανένας άλλος «έξω από τον χορό» δεν μπορεί να μας καταλάβει και να ξέρει πώς σκεφτόμαστε και γιατί τείνουμε να κάνουμε ξανά και ξανά τα ίδια λάθη. Αλλά στην πραγματικότητα, οι «εκτός χορού» συχνά βλέπουν πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε, εθελοτυφλώντας. Τώρα, αν τυχαίνει αυτοί οι άνθρωποι να είναι και δικοί μας, που γνωρίζουμε πως μας αγαπάνε και θέλουν το καλό μας, και όλοι τους ομόφωνα μας λένε να μείνουμε μακριά, δεν βλάπτει να σκεφτούμε καλά τους λόγους για τους οποίους μας συμβουλεύουν κάτι τέτοιο.

…δεν είναι πραγματικά η δεύτερη
Αναλογίσου αν πρόκειται όντως για δεύτερη ευκαιρία ή αν στο παρελθόν έγιναν ξανά και ξανά λάθη που σας πλήγωσαν και απλώς αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συχνά δίνουμε μικρές «δεύτερες» ευκαιρίες χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι μπλέκουμε σε μια σχέση όπου συνεχώς συγχωρούμε. Ο Αϊνστάιν έλεγε πάντως πως όποιος κάνει το ίδιο πράγμα πολλές φορές περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι παράφρων.

…απλώς φοβάσαι μη μείνεις μόνος/η
Τον/την θέλεις πραγματικά στη ζωή σου ή φοβάσαι μη χάσεις τη βολή σου; Η δύναμη της συνήθειας και η ασφάλεια που μας κάνει να νιώθουμε η ρουτίνα, ακόμη κι αν δεν είναι πια ευχάριστη, μπορεί να σου κλείνει τα μάτια στις προοπτικές που έχεις στη ζωή σου. Και φυσικά, ο φόβος δεν αποτελεί λόγο να μείνεις σε μια σχέση.

Δώσε του/της δεύτερη ευκαιρία αν:

…ήσασταν μαζί… αιώνες
Δεν είναι απλώς ότι επενδύσατε και οι δύο πολύ χρόνο από τη ζωή σας σε αυτή τη σχέση. Είναι κυρίως ότι μετά από χρόνια, η σχέση αυτή έχει δοκιμαστεί και έχει αντέξει σε διάφορες κακοτοπιές. Επομένως, είναι πιθανό να αντέξει και αυτή που περνά τώρα.

…ο λόγος για τον οποίο σας πλήγωσε ήταν εξαίρεση
Και ο κανόνας είναι η υγιής επικοινωνία και τα θετικά συναισθήματα. Αν νιώθετε πως στην πλειοψηφία τους, οι πράξεις του/της και η στάση απέναντί σας ήταν έντιμη και αυτό που θα θέλατε από την σχέση σας, τότε ένα λάθος ίσως δεν είναι αρκετό να «σπάσει» αυτόν τον κανόνα. Ίσως και να σταθεί η αφορμή να τον επιβεβαιώσει.

…θα ήθελες να σε συγχωρήσει αν του/της έκανες το ίδιο
Μπες για λίγο στη θέση του, και σκέψου την περίπτωση να έκανες εσύ ένα αντίστοιχο «παράπτωμα» στην σχέση σας, τέτοιο που να σας οδήγησε σε κρίση ή σε χωρισμό. Θα ήθελες να μπορέσει να σου δώσει δεύτερη ευκαιρία; Η απάντηση θα σου δώσει την λύση που ψάχνεις.

…το νιώθεις πραγματικά μέσα σου πως είναι αυτό που θέλεις
Αισθάνεσαι ότι μετάνιωσε το λάθος του/της. Ή ότι τον/την αγαπάς και σ’ αγαπά ακόμα. Ή ότι είστε ακόμα ερωτευμένοι. Και ότι δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου μακριά του/της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v