Πότε πρέπει να συγχωρήσω την απιστία;

Η απιστία μπορεί να τσακίσει ένα ζευγάρι, αλλά συνάμα μπορεί να το φέρει και πιο κοντά. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να βάλετε νερό στο κρασί σας και να δοκιμάσετε ξανά.
Πότε πρέπει να συγχωρήσω την απιστία;
Την απιστία δε τη συγχωράω, έλεγε παλαιότερα μια γνωστή ελληνίδα αοιδός. Και πράγματι, είναι πολύ δύσκολο ένας σύντροφος να καταφέρει να ξεπεράσει τον εφιάλτη που «σκάει» μπροστά στα μάτια του μετά από ένα τέτοιο συμβάν και να καταφέρει να είναι ξανά μαζί (και ευτυχισμένος) με το – αμφιβόλου ηθικής πλέον - έτερον του ήμισυ.

Όμως ας δούμε λίγο τα πράγματα ελαφρώς πιο ανθηρά. Σίγουρα, η απιστία είναι κάτι το οποίο μπορεί να τσακίσει μια σχέση και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε χωρισμό. Όμως παράλληλα, υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να «περάσει», αφήνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα κατάλοιπα.

Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν μπορείτε να τον/την συγχωρέσετε; Σαφής απάντηση είναι δύσκολο να δώσουμε μιας και το ζήτημα είναι καθαρά υποκειμενικό. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να σας δώσουμε τροφή για σκέψη μέσα από έξι ερωτήσεις που οφείλετε να κάνετε στον εαυτό σας πριν προχωρήσετε στη μεγάλη απόφαση.

* Ανέλαβε την ευθύνη για την πράξη του/ της; Ή αναλώθηκε σε φτηνές δικαιολογίες τύπου «Να μωρέ, είχα πιεί» ή «Μα και εσύ δεν έπρεπε να μου μιλήσεις τόσο απότομα» ή οτιδήποτε άλλο υπονοεί πως εσείς ήσασταν αυτός που έφταιξε για την συγκεκριμένη πράξη;

* Κατάλαβε γιατί το έκανε; Όχι απλά για ποιον λόγο έκανε σεξ με κάποιον άλλο/η, αλλά γιατί θέλησε να το επιλέξει γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να σας πει ψέματα και να «σπάσει» τους δεσμούς εμπιστοσύνης που είχατε/έχετε. Ήθελε απλά να ζήσει τον ενθουσιασμό του απαγορευμένου; Ήθελε να αποδείξει κάτι στον εαυτό του/της; Ένοιωθε ότι παγιδευόταν στη σχέση σας και θεώρησε ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να απολαύσει το σεξ; Οι λόγοι πίσω από την απιστία είναι δεκάδες. Για να τον/την συγχωρέσετε θα πρέπει τουλάχιστον να ξέρετε το «γιατί» ή να σας το πει το ίδιο το άτομο.

* Σκοπεύει όντως να μην το ξανακάνει; Για τα περισσότερα «θύματα» της απιστίας, μια απλή υπόσχεση χωρίς κάποιο σχέδιο είναι απλά λόγια του αέρα. Ατάκες του στυλ «Δε θα το ξανακάνω αγάπη μου, στ’ ορκίζομαι», είναι πολύ πιο σαθρές από υποσχέσεις όπως, για παράδειγμα, «Την επόμενη φορά που θα νοιώσω ότι μπαίνω στον πειρασμό, θα σκεφτώ τι πραγματικά θέλω και θα το συζητήσω μαζί σου».

* Ήταν η σχέση σας καλή πριν το συμβάν; Είναι πολύ πιο πιθανό να συγχωρέσετε κάποιον ή ακόμα καλύτερα να ξεχάσετε το συμβάν αν γνωρίζατε από πριν ότι εκείνος/η ήταν δυστυχής, η σχέση σας δεν ήταν και στα καλύτερά της και εσείς είχατε μπόλικες υποψίες. Αν πάλι πλέατε σε πελάγη ευτυχίας και δεν είχατε «μυριστεί» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον/την εμπιστευτείτε ξανά και να τον/την συγχωρέσετε.

* Είναι πρόθυμος/πρόθυμη να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σας; Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιος που χάνει την εμπιστοσύνη του συντρόφου του, επαναπαύεται στο γεγονός ότι εκείνος/η δεν τον εμπιστεύεται πλέον και όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αυτό αποτελεί την απόλυτη συνταγή της καταστροφής. Από την άλλη πλευρά…

* … είστε έτοιμοι να τον/την εμπιστευτείτε ξανά; Κάποιες φορές αν κάποιος έχει προδώσει την εμπιστοσύνη μας, μπορεί να νομίζουμε και να πείθουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε ξανά, ενώ στην πραγματικότητα απέχουμε πολύ από το να το κάνουμε. Αν είναι να γίνεται παρανοϊκοί, να παρακολουθείτε το κάθε του/της βήμα και να είστε συνέχεια στην τσίτα κάθε φορά που νομίζετε ότι σας απατά, τότε μην μπείτε καν στον κόπο να συγχωρήσετε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v