ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Σαν σήμερα: Το ΟΚ γίνεται 176 χρονών!

Σήμερα το «ΟΚ» γιορτάζει τα 176α του γενέθλια. Από πού προέρχεται η πιο διάσημη συντομογραφία στον κόσμο;

Σαν σήμερα: Το ΟΚ γίνεται 176 χρονών!

ΟΚ, μπορεί να μην είναι ελληνική λέξη, όμως – παραδεχτείτε το – το «ΟΚ» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυχρησιμοποιημένες λέξεις στην καθομιλουμένη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Από πού προέρχεται όμως η λέξη, η οποία σήμερα γιορτάζει 176 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως δημοσιευμένη λέξη και συγκεκριμένα στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Boston Morning Post;

Οι ερμηνείες είναι πολλές για τη «γέννησή» της. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την σκωτσέζικη έκφραση «och aye», άλλοι από την ελληνική «Όλα καλά» ή από το λιμάνι «Au Cayes» στην Αϊτή. Επίσης, από το γερμανικό «Alles Korrekt» (όλα σωστά).

Το λεξικό Oxford, πάντως, στην ιστοσελίδα του απορρίπτει όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με το Oxford, η λέξη «ΟΚ» αφορά συντομογραφία της έκφρασης "orl korrekt", που προέρχεται από το «all correct». Η συντομογραφία αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας γενικότερης χιουμοριστικής τάσης των εφημερίδων το 1838 να χρησιμοποιούν συντομογραφίες, οι οποίες προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις.

Έτσι μαζί με το «ΟW», το οποίο πήγαζε από το ανορθόγραφο «oll wright» και το «KY» το οποίο με τη σειρά του γεννήθηκε από την ανορθόγραφη έκφραση «know yuse», το 1838 σε μια εφημερίδα της Βοστώνης, ένας αγνώστων λοιπών στοιχείων αρθογράφος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη σε χιουμοριστικό άρθρο, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΟΚ, τώρα;

Ν.Γ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v