Βρέθηκε το εγκεφαλικό αποτύπωμα του έρωτα!

Τι παθαίνει ο εγκέφαλός μας όταν ερωτευόμαστε βρήκαν κινέζοι ερευνητές, με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου.
Βρέθηκε το εγκεφαλικό αποτύπωμα του έρωτα!
Ορατές αλλαγές συμβαίνουν σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας όταν ερωτευόμαστε, λένε κινέζοι ερευνητές που ανακάλυψαν το νευρωνικό αποτύπωμα του έρωτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, με επικεφαλής τον Δρ Σιαοτσού Ζανγκ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν κανείς ερωτεύεται συμβαίνουν ορατές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, την ανταμοιβή, την υποκίνηση και την κοινωνική λειτουργικότητα, μεταξύ άλλων. Αντίθετα, μια συγκεκριμένη περιοχή, ο κερκοφόρος πυρήνας, ενεργοποιείται όταν κανείς χωρίζει.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ. Οι εγκέφαλοι των ερωτευμένων εμφάνιζαν κοινά στοιχεία όταν αυτοί παρατηρούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους, κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας. Ανάλογα ίχνη εγκεφαλικής δραστηριότητας δεν παρατηρήθηκαν στα άτομα που είτε είχαν χωρίσει είτε δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Human Neuroscience, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί ένα τεστ εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v