Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Παλαιστίνη;

Κάντε like στη fanpage του in2life και όταν συγκεντρωθούν 195.000 likes, η κοινότητα του in2life θα υιοθετήσει ένα παιδί από την Παλαιστίνη.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Παλαιστίνη;
Τα προηγούμενα χρόνια το In2life έγινε Ανάδοχος και βοήθησε δύο παιδάκια. Τη μικρή Niragire από τη Ρουάντα και τον μικρό Duong από το Βιετνάμ. Δεν σταματάμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε κι άλλα παιδιά όπως η Niragire και ο Duong να έχουν φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να πάνε σχολείο. Βοηθήστε μας κι εσείς να βοηθήσουμε. Κάντε like στη fan page του in2life στο Facebook , προσκαλέστε φίλους και γνωστούς να κάνουν το ίδιο, και μόλις η παρέα μας φτάσει τα 195.000 μέλη (κοντεύουμε, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είμαστε ήδη περισσότεροι από 180.000) θα αναλάβουμε την αναδοχή ενός παιδιού από την Παλαιστίνη.



Μπορεί να έχουν περάσει δυο-τρεις μήνες από τότε που η φρικαλεότητα στη λωρίδα της Γάζας έπαιζε πρώτο θέμα στις ειδήσεις, αυτό όμως –δυστυχώς– δε σημαίνει ότι τα πράγματα καλυτέρευσαν, ότι οι λύσεις βρέθηκαν ή ότι οι ζωές των Παλαιστινίων άλλαξαν. Και, χωρίς να θέλουμε να ακουστούμε απαισιόδοξοι, τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται πιθανό να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον. Εκτός αν προσπαθήσουμε πολύ (και πολλοί) γι’ αυτό.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Παλαιστίνη;

Η Παλαιστίνη βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή εδώ και δεκαετίες
. Οι κάτοικοί της δεν έχουν καμία συμμετοχή στις αποφάσεις, τις πολιτικές και τις πρακτικές που επηρεάζουν τη ζωή τους. Καθημερινά ζουν μέσα στο φόβο, χωρίς να γνωρίζουν αν υπάρχει αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει αποκλεισμένη, το καλοκαίρι βομβαρδίστηκε. Δύο χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, γυναίκες και μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες.

Οι δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ ελέγχουν απόλυτα το 60% της Δυτικής Όχθης, η οποία είναι παλαιστινιακό έδαφος. Ένα τείχος 700 χιλιομέτρων έχει χτιστεί γύρω και μέσα σε γη Παλαιστινίων. Παράνομοι εποικισμοί Ισραηλινών χτίζονται διαρκώς μέσα στη Δυτική Όχθη.

Στη Δυτική Όχθη, μόνο το 2013, 663 σπίτια Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 500 παιδιά. Στην περιοχή της Δυτικής Όχθης που ελέγχεται από το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πάρουν άδεια κατασκευής ή επέκτασης των σπιτιών τους από τις Ισραηλινές αρχές. Χωρίς την άδεια, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν συνεχώς τον κίνδυνο κατεδάφισης του σπιτιού τους από τις Ισραηλινές αρχές.


Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα στη χώρα του. Η κίνησή τους περιορίζεται και ελέγχεται πλήρως από ένα περίπλοκο σύστημα απαγόρευσης σε συγκεκριμένους δρόμους, ατελείωτα σημεία ελέγχου (check points) και εμπόδια που στήνονται από τον ισραηλινό στρατό. Οι γονείς συχνά δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους και τα παιδιά παρενοχλούνται από τους στρατιώτες και τους έποικους στο δρόμο για το σχολείο. Στη Γάζα οι οικογένειες δεν μπορούν να βγουν για να περάσουν απέναντι στη Δυτική Όχθη –ούτε για λόγους υγείας.

«Μένεις μέσα στην πόλη της Χεβρώνας, αλλά δίπλα σε Ισραηλινό εποικισμό και δεν έχεις για μέρες νερό, γιατί οι ανάγκες των ισραηλινών εποίκων είναι υπεράνω των δικών σου ή λόγω αυτής της γειτνίασης ο δρόμος μπροστά από το σπίτι σου είναι ελεύθερης διακίνησης μόνο για τους Ισραηλινούς κι εσύ, ως μόνιμος κάτοικος, αλλά Παλαιστίνιος, μπορείς να κινηθείς αποκλειστικά πεζός (και πάντα με σχετική φροντίδα για την ασφάλειά σου), με μπλόκα που πρέπει να περνάς καθοδόν για τη δουλειά σου» λέει η Αννέζα Βιδάκη, εθελόντρια της ActionAid που φιλοξενήθηκε για μία εβδομάδα σε σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τον Μάιο του 2014.

Οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις είναι άλλο ένα σκληρό κομμάτι της καθημερινότητας των Παλαιστινίων. Χωρίς επαρκή νομική εκπροσώπηση πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν το λόγο της κράτησης τους ή πότε θα αφεθούν ελεύθεροι. Πολλά παιδιά, ακόμη και ανήλικα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται χωρίς να ξέρουν οι γονείς τους το γιατί και χωρίς να μπορούν να τα υπερασπιστούν. Στις ισραηλινές φυλακές δεν επιτρέπεται να μπουν παλαιστίνιοι γιατροί.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;

Η ActionAid μέσω των γραφείων της στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα στηρίζει τις οικογένειες και τα παιδιά στη Παλαιστίνη
, στην άνιση μάχη που δίνουν. Στηρίζει τους ανθρώπους, και ενθαρρύνει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, να πιέσουν αφενός την παλαιστινιακή αρχή να τους παρέχει αυτά που υποχρεούται, και να αντιστέκονται αφετέρου στις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων της ισραηλινής κατοχής. Παρέχει υλική και ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων στη Γάζα ώστε να ξαναστήσουν τη ζωή τους, εκπαιδεύει τις γυναίκες και τους νέους μέσω προγραμμάτων αύξησης εισοδήματος και –το σημαντικότερο– δημιουργεί εθνικές και διεθνείς εκστρατείες και αυξάνει την πολιτική πίεση, με στόχο να τερματιστεί η κατοχή.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε εσείς σε αυτό; Κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, γίνεστε μαζί μας Ανάδοχος ενός παιδιού από την Παλαιστίνη. Το πρόγραμμα αναδοχής παιδιού της ActionAid υποστηρίζει 33.000 ανθρώπους στη νοτιοδυτική Χεβρώνα (στη Δυτική Όχθη) καθώς και τους κατοίκους στη Γάζα, με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους.

Τι σημαίνει ότι γινόμαστε Ανάδοχοι ενός παιδιού; Σημαίνει ότι δίνουμε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό κάθε μήνα, το 71% του οποίου πηγαίνει απευθείας στην κοινότητα που μένει το παιδί, για την δημιουργία έργων και την στήριξη των κατοίκων (το υπόλοιπο 29% χρηματοδοτεί την ActionAid Ελλάς και την προσπάθεια της να βρει νέους υποστηρικτές). Κάθε μήνα λαμβάνουμε γράμματα και φωτογραφίες από το παιδί, μαθαίνουμε τα νέα του, επικοινωνούμε μαζί του και χτίζουμε μια σχέση αλληλεγγύης.

Η δική σας στήριξη είναι πολύ σημαντική για εμάς. Μόνο μαζί θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα των ανθρώπων στην Παλαιστίνη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v