Φυλακή για τρολάρισμα στη Βρετανία;

Τον τετραπλασιασμό της ποινής για την online παρενόχληση από έξι μήνες σε δύο χρόνια εξετάζει η Βρετανία, σε ένα σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί.
Φυλακή για τρολάρισμα στη Βρετανία;
Αυστηρότερες ποινές για όσους τρολάρουν στο διαδίκτυο εξετάζει η Βρετανία. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Chris Graying στην Daily Mail, η πρόταση που θα κατατεθεί για ψήφισμα προβλέπει τον τετραπλασιασμό της σημερινής ποινής κάθειρξης για διαδικτυακή παρενόχληση, από έξι μήνες στα δύο χρόνια.

«Τα τρολ του διαδικτύου είναι δειλοί που δηλητηριάζουν τη ζωή του έθνους μας» είπε ο Graying. Ήδη, υπάρχουν στη Βρετανία περιπτώσεις ατόμων που έχουν καταδικαστεί για λεκτική παρενόχληση ή σεξουαλική προσβολή στο διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών, ο φοιτητής της νομικής Joshua Cryer καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση για μια σειρά ρατσιστικών tweets εναντίον του ποδοσφαιριστή Stan Collymore, ενώ δύο εικοσάχρονοι φυλακίστηκαν για απειλές βιασμού εναντίον του μοντέλου Chloe Madeley, οι οποίες στάλθηκαν επίσης μέσω του Twitter.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές που λένε ότι αν ο νόμος δεν εφαρμοστεί σωστά θα «φρενάρει» την ελεύθερη έκφραση. Αναφέρουν ως παράδειγμα την περίπτωση ενός χρήστη του Twitter, του @Rileyy_69, που κριτίκαρε έντονα έναν αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου γράφοντας «απογοητεύεις τον πατέρα σου, ελπίζω να το ξέρεις αυτό», και βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινές κάθειρξης.

Καθότι, βέβαια, η online παρενόχληση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο δεν περιμένουν τα κράτη να θεσπίσουν νόμους. Για παράδειγμα, το Twitter έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα ασφαλείας από τότε που η κόρη του Robin Williams παρενοχλήθηκε online, και πλέον επιτρέπει στους verified χρήστες του να δέχονται απαντήσεις και μηνύματα μόνο από άλλους verified χρήστες, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες παρενόχλησης –που αυξάνονται με την ανωνυμία.

Πηγή: VentureBeat.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v