Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές, αποφάσισε το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να παραμένουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές, αποφάσισε το ΣτΕ
Δεκτή έγινε η αίτηση των επιχειρηματιών, εμπόρων και υπαλλήλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να αρθεί η απόφαση πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, λοιπόν, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014. Κι αυτό γιατί τον προσεχή Νοέμβριο θα ληφθεί η τελική απόφαση από την Ολομέλεια για την κύρια προσφυγή των εμπόρων, για οριστική λύση στο ζήτημα που αναμένεται στις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΣτΕ έκρινε πως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα επέφερε ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη στους έμπορους, καταστηματάρχες και υπαλλήλους.

Η ηθική βλάβη που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη», ενώ σημειώνεται πως από τα στοιχεία μελετών και ερευνών, προκύπτει ότι και οι έμποροι ζημιώνονται οικονομικά από την λειτουργία.

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών τις Κυριακές, ότι ο αντιπεριφερειάρχης μπορεί να ορίσει περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τμ υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v