Τι σύνταξη θα πάρω;

Σκοπεύετε να βγείτε σε σύνταξη τους επόμενους μήνες και θέλετε να ξέρετε τι ποσό δικαιούστε; Δείτε τι ισχύει σε ΙΚΑ και Δημόσιο και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν.
Τι σύνταξη θα πάρω;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σύνταξη. Μια λέξη που για όσους δεν έχουν καλά καλά κλείσει το 30ο έτος της ηλικίας τους ενδεχομένως να θυμίζει απόσπασμα σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Για τους υπόλοιπους, αυτούς που πληρούν της προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει την πολυπόθητη 35ετία τα πράγματα είναι πιο απλά. Ή τουλάχιστον… σχετικώς πιο απλά σε ΙΚΑ και Δημόσιο.

Η συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ και το Δημόσιο

Σύνταξη σε μια ημέρα ή έστω σε μια εβδομάδα υπόσχεται η κυβέρνηση από το 2015 και μετά, με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας». Μέχρι όμως, ο… Άτλαντας να σηκώσει στους ώμους του το βάρος του υπολογισμού των συντάξεων σε τόσο μικρό διάστημα, οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, μπορεί να περιμένουν στην ουρά για συνταξιοδότηση ακόμη και για τέσσερα χρόνια!

«Καλό θα ήταν οι ασφαλισμένοι να παίρνουν τη βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης από το ΙΚΑ με μια απλή αίτηση, ένα χρόνο πριν από τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, έτσι ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και η σύνταξη να βγει πιο γρήγορα», συμβουλεύει η κ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου, ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου.

Η καθυστέρηση στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οφείλεται στο δαιδαλώδες ασφαλιστικό σύστημα, στην πανσπερμία συνταξιοδοτικών διατάξεων, στην έλλειψη ενημέρωσης των ασφαλισμένων και στην έλλειψη προσωπικού. Ο ασφαλισμένος κατά την αίτηση συνταξιοδότησης λαμβάνει αριθμό προτεραιότητας και σε περίπτωση που δεν έχουν καταμετρηθεί τα ένσημα, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει μέχρι και δύο χρόνια. Ακόμα πιο δύσκολα κάνει τα πράγματα η περίπτωση της ύπαρξης δύο ή περισσοτέρων ταμείων, καθώς σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, η καθυστέρηση ξεπερνά τα 3 και φθάνει έως και 4 χρόνια.

«Στο Δημόσιο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα», αναφέρει η κ. Ανδρικοπούλου. «Εκεί μπορούμε να έχουμε τη σύνταξη μέσα σε έξι με οκτώ μήνες. Το πολύ σε έναν χρόνο αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή υπάρχει επιπλέον ασφαλιστικός οργανισμός».

Πώς υπολογίζεται η σύνταξη στα ασφαλιστικά ταμεία

Στο ΙΚΑ, ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση τις αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δεκαετία κατά την οποία ξεκινά το προηγούμενο έτος από εκείνο κατά το οποίο ο ασφαλισμένος έκανε την αίτηση. Όσον αφορά τον συντάξιμο μισθό, αυτός καθορίζεται από την αναπροσαρμογή των μικτών αποδοχών κάθε έτους της τελευταίας δεκαετίας – χωρίς δώρα και επιδόματα – σε αποδοχές του τελευταίου έτους πριν από τη σύνταξη.

Το παραπάνω σύνολο διαιρείται με τις συνολικές ημέρες εργασίας του ασφαλισμένου και έτσι εν συνεχεία προκύπτει το ημερομίσθιο του ασφαλισμένου και τέλος, με βάση αυτό το ημερομίσθιο κατατάσσεται σε κάποια από τις ασφαλιστικές κλάσεις για να γίνει ο τελικός υπολογισμός του ποσού.

Σημειώνεται, ότι αν και στο ΙΚΑ ισχύει ο κανόνας της τελευταίας πενταετίας όσον αφορά τις αποδοχές που υπολογίζονται, υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι δεν έλαβαν σύνταξη με βάση την «καλύτερη» πενταετία.

Στο Δημόσιο τώρα, η σύνταξη καθορίζεται με βάση τις αποδοχές των ασφαλισμένων τον Οκτώβριο του 2011, πριν ισχύσει το νέο μισθολόγιο δηλαδή και περιλαμβάνει τον βασικό μισθό, το επίδομα θέσης και το επίδομα των 140 ευρώ. Το συνολικό ποσό της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τα επιμέρους χρόνια ασφάλισης που συμπλήρωσε ο ασφαλισμένος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2007 και τα χρόνια ασφάλισης που συμπληρώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Τι σύνταξη θα πάρω;

Ενδεικτικά, ασφαλισμένος του ΙΚΑ που έχει συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας (10.500 ώρες εργασίας τον χρόνο) με μεικτό μισθό 2000€ ανά μήνα, ο οποίος σταδιακά μειώθηκε σε 1600€ από το 2004 μέχρι το 2013 και 300 ημέρες εργασία ανά χρόνο, θα ανήκει στην ασφαλιστική κλάση 1 και θα λάβει 486.84€ σύνταξη από το ΙΚΑ και 158€ από το ΕΤΕΑΜ.
Για ασφαλισμένο του Δημοσίου, ο οποίος συμπλήρωσε 35 έτη εργασίας, με μισθολογικό κλιμάκιο 18, θα λάβει σύνταξη 900€. Ο ίδιος ασφαλισμένος, αν έχει συμπληρώσει 30 έτη εργασίας θα λάβει σύνταξη 755€.

Σε γενικές γραμμές, το ύψος του ποσού που θα λάβει ο ασφαλισμένος – ανεξαρτήτως από τον φορέα που θα το λάβει – εξαρτάται από τα χρόνια που έχει συμπληρώσει, από το αν βγαίνει με σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας, αν υπάρχει ανήλικο τέκνο (αφορά τις γυναίκες), και από τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ασφάλισης (π.χ. αναγνώριση τέκνων, σπουδών κτλ.) και οι οποίες συνήθως αυξάνουν το ποσό της σύνταξης.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, με τις συνεχείς μειώσεις που πραγματοποιούνται στα ποσά των συντάξεων, δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος ξεκάθαρα και με ακρίβεια ποια θα είναι η σύνταξη που θα λάβει», καταλήγει η κ. Ανδρικοπούλου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v