Ανακαλύφθηκαν… 15 νέα συναισθήματα!

Πέρα από τη χαρά, τον θυμό, τον φόβο και την έκπληξη, υπάρχουν δεκαπέντε ακόμα συναισθήματα που εκφράζονται στο πρόσωπό μας, και η επιστήμη μόλις τα αναγνώρισε.
Ανακαλύφθηκαν… 15 νέα συναισθήματα!
Αν σας ζητούσαν να ονομάσετε τα ανθρώπινα συναισθήματα, ένα προς ένα, πιθανότατα θα καταλήγατε στα έξι βασικά συναισθήματα που αναγνώριζε, μέχρι πρότινος, και η επιστήμη: χαρά, λύπη, φόβος, θυμός, έκπληξη και αηδία. Τα συναισθήματα αυτά αναγνωρίζονται και κατηγοριοποιούνται από τους επιστήμονες με βάση την κίνηση των μυών του προσώπου.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το γνωσιακό μας σύστημα εάν δεν μελετήσουμε το πλήρες φάσμα των εκφράσεων που παράγουν οι λειτουργίες του εγκεφάλου μας" αναφέρει ο Aleix Martinez, από το Ohio State University, επικεφαλής νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS. Στην έρευνα αυτή, ο Martinez και οι συνάδελφοί του, αναγνωρίζουν δεκαπέντε νέα, «σύνθετα» συναισθήματα –τα οποία είναι στην ουσία συνδυασμοί των έξι βασικών– όπως αυτά διακρίνονται στην παραπάνω φωτογραφία.

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς διακριτά το ένα από το άλλο, αναφέρουν οι ειδικοί. Ενδεικτικά το "ευχάριστα έκπληκτος" από το "τρομαγμένα έκπληκτος" ή το "ευχάριστα αηδιασμένος" είναι εντελώς διαφορετικά συναισθήματα.

Οι επιστήμονες πάντως εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσα από τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα μάθησης (και μίμησης) και πόσα είναι εγγενή. Ωστόσο εκτιμάται ότι κατά ένα μεγάλο μέρος τα συναισθήματα έχουν βιολογική βάση γιατί όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν τις ίδιες ομάδες μυών του προσώπου τους για να εκφράσουν τα ίδια συναισθήματα.

Η ανακάλυψη των νέων αυτών συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου και των γνωστικών λειτουργιών, ασθενειών και διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, αλλά και να βελτιώσει τα διαδραστικά συστήματα ανθρώπων και υπολογιστών.

Πηγή: CNN.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v