ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Ανακαλύφθηκαν… 15 νέα συναισθήματα!

Πέρα από τη χαρά, τον θυμό, τον φόβο και την έκπληξη, υπάρχουν δεκαπέντε ακόμα συναισθήματα που εκφράζονται στο πρόσωπό μας, και η επιστήμη μόλις τα αναγνώρισε.

Ανακαλύφθηκαν… 15 νέα συναισθήματα!

Αν σας ζητούσαν να ονομάσετε τα ανθρώπινα συναισθήματα, ένα προς ένα, πιθανότατα θα καταλήγατε στα έξι βασικά συναισθήματα που αναγνώριζε, μέχρι πρότινος, και η επιστήμη: χαρά, λύπη, φόβος, θυμός, έκπληξη και αηδία. Τα συναισθήματα αυτά αναγνωρίζονται και κατηγοριοποιούνται από τους επιστήμονες με βάση την κίνηση των μυών του προσώπου.

"Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το γνωσιακό μας σύστημα εάν δεν μελετήσουμε το πλήρες φάσμα των εκφράσεων που παράγουν οι λειτουργίες του εγκεφάλου μας" αναφέρει ο Aleix Martinez, από το Ohio State University, επικεφαλής νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS. Στην έρευνα αυτή, ο Martinez και οι συνάδελφοί του, αναγνωρίζουν δεκαπέντε νέα, «σύνθετα» συναισθήματα –τα οποία είναι στην ουσία συνδυασμοί των έξι βασικών– όπως αυτά διακρίνονται στην παραπάνω φωτογραφία.

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι εντελώς διακριτά το ένα από το άλλο, αναφέρουν οι ειδικοί. Ενδεικτικά το "ευχάριστα έκπληκτος" από το "τρομαγμένα έκπληκτος" ή το "ευχάριστα αηδιασμένος" είναι εντελώς διαφορετικά συναισθήματα.

Οι επιστήμονες πάντως εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πόσα από τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα μάθησης (και μίμησης) και πόσα είναι εγγενή. Ωστόσο εκτιμάται ότι κατά ένα μεγάλο μέρος τα συναισθήματα έχουν βιολογική βάση γιατί όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν τις ίδιες ομάδες μυών του προσώπου τους για να εκφράσουν τα ίδια συναισθήματα.

Η ανακάλυψη των νέων αυτών συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου και των γνωστικών λειτουργιών, ασθενειών και διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, αλλά και να βελτιώσει τα διαδραστικά συστήματα ανθρώπων και υπολογιστών.

Πηγή: CNN.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2