Ευρωκοινοβούλιο προς Τρόικα: Κύριοι, αποτύχατε!

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν απετράπη, οι κοινωνικές επιπτώσεις δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, η Τρόικα απέτυχε στο έργο της. Αυτά αποφάνθηκε χτες το Ευρωκοινοβούλιο.
Ευρωκοινοβούλιο προς Τρόικα: Κύριοι, αποτύχατε!
Η Τρόικα δεν έλαβε υπ’ όψιν της τις κοινωνικές επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων μέτρων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, και επιπλέον δεν κατάφερε να αποτρέψει την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο της έκθεσης που κατατέθηκε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την ομάδα που ανέλαβε να διενεργήσει την σχετική έρευνα. Επικεφαλής της είναι οι Ότμαρ Κάρας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ του γαλλικού κόμματος Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Στο προσχέδιο ασκείται επίσης κριτική για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της Τρόικας, αλλά και για τον διπλό ρόλο της Κομισιόν, τόσο ως μέλος της τρόικας όσο και ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να βελτιωθούν όσον αφορά στις δομές λήψης αποφάσεων. Υπογραμμίζεται, δε, ότι πρέπει να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν.

Το προσχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στη Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.

Ενώπιον της επιτροπής θα μιλήσουν ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v