Δωρεάν online μαθήματα από διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού!

Το Πανεπιστήμιο όπως το ξέραμε σύντομα θα θυσιαστεί στο βωμό της online δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, λέει ο ιδρυτής της Wikipedia.
Δωρεάν online μαθήματα από διάσημα πανεπιστήμια του εξωτερικού!
Οι βαρετές ακαδημαϊκές διαλέξεις θα είναι από τα πρώτα θύματα της διάδοσης της online ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Ιδρυτή της Wikipedia, Jimmy Wales. Αν τα Πανεπιστήμια δεν ανταποκριθούν στο διαρκώς αυξανόμενο κύμα των διαδικτυακών μαθημάτων, νέοι παίκτες θα εμφανιστούν και θα τους εκτοπίσουν, κατά τον ίδιο τρόπο που το όνομα της Microsoft εμφανίστηκε από το πουθενά δίπλα στο PC.

Ήδη καταγράφεται επιτυχία για τους ανοικτούς κύκλους μαθημάτων που προσφέρουν ορισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, σημάδι στο οποίο ο Wales βλέπει την έλευση του «μελλοντικού μοντέλου» στην ανώτατη εκπαίδευση.

Εδώ κι ενάμιση χρόνο, τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Online Open Courses, ή MOOC) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή εντός των κύκλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Στάνφορντ, το Πρίνστον, το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια παρέχουν δωρεάν κύκλους σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα –για τα οποία, βέβαια, δίδεται στο τέλος πιστοποιητικό παρακολούθησης και όχι κανονικό πτυχίο.

«Η επίδραση των μαθημάτων αυτών θα είναι κατακλυσμική και θα μεταμορφώσει τα πάντα στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης», λέει ο Wales. Και σημειώνει πως «τα πανεπιστήμια πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις online τεχνολογίες προς όφελος τους».

«Το μελλοντικό μοντέλο της ανώτατης εκπαίδευσης θα δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής της χρήσης διαφόρων μαγνητοσκοπήσεων και ηχογραφήσεων από διαλέξεις, μια μέθοδος που είναι πολύ πιο αποτελεσματική και προς την κατεύθυνση που πηγαίνει το διαδίκτυο αυτή τη στιγμή», καταλήγει ο αμερικανός «γκουρού» της Wikipedia, προβλέποντας ότι τα πανεπιστήμια που ακόμη δεν έχουν ενστερνιστεί τις νέες τεχνολογίες «είτε θα προσαρμοστούν ή θα πεθάνουν».

Τα MOOC ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011, όταν ο καθηγητής Σεμπάστιαν Τρουν του πανεπιστημίου του Στάνφορντ –και αντιπρόεδρος της Google– «άνοιξε» δοκιμαστικά στο διαδίκτυο το μάθημα «Τεχνητή Νοημοσύνη», στο οποίο εγγράφηκαν 160.000 φοιτητές από 190 διαφορετικές χώρες. Μετά την απρόσμενη αυτή επιτυχία ο καθηγητής δημιούργησε την εταιρεία πανεπιστημιακής τηλεκπαίδευσης Udacity η οποία προσφέρει 15 διαφορετικά μαθήματα.

Στα τέλη του 2011, το ΜΙΤ εξήγγειλε το δικό του διαδικτυακό κύκλο μαθημάτων με τίτλο MITx. Στο πρώτο του μάθημα εγγράφηκαν 120.000 φοιτητές. Τον Απρίλιο του 2012 πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ανήγγειλαν ότι μέσω της ΜΚΟ και φιλεκπαιδευτικού οργανισμού Coursera που ίδρυσαν θα προσφέρουν μαθήματα μέσω internet. Με 1,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες από 196 χώρες και 35 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια απ' όλο τον κόσμο, το διαδικτυακό Coursera είναι, τρόπον τινά, το μεγαλύτερο ανοικτό και δωρεάν πανεπιστήμιο του κόσμου. Λίγο μετά, το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ ανακοίνωσαν πως συνενώνουν τις δυνάμεις τους, υπό την πλατφόρμα EdX.

Πηγή: BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v