Επιτέλους νόμιμο το… γυναικείο παντελόνι στο Παρίσι!

Οι Παριζιάνες μπορούν επιτέλους να φορούν… παντελόνια, καθώς ο σχετικός νόμος που τα απαγόρευε είχε παραμείνει υπαρκτός – αν και ανενεργός – από την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, κατά την οποία οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να πάρουν δημοτική άδεια για να τα φορέσουν.
Επιτέλους νόμιμο το… γυναικείο παντελόνι στο Παρίσι!
Μετά από δύο αιώνες αναμονής, οι γυναίκες του Παρισιού μπορούν και επισήμως να φορούν ελεύθερα… παντελόνια. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, και ο σχετικός νόμος φυσικά να είναι ανενεργός επί πολλές δεκαετίες, αλλά μόλις σήμερα, εν έτει 2013, αποφάσισε ο δήμος του Παρισιού να τον καταργήσει.

Ο συγκεκριμένος νόμος ανάγκαζε τις γυναίκες να ζητούν ειδική άδεια από τις δημοτικές αρχές για να ντυθούν «σαν άνδρες» - με άλλα λόγια, δεν επιτρεπόταν σε όλες να φορούν παντελόνι.

Σύμφωνα με την Telegraph, η υπουργός για τα Γυναικεία Δικαιώματα της Γαλλίας, Najat Vallaud-Belkacem φρόντισε να αποσύρει και επισήμως τον νόμο στις 31 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι συμβατός με τα ίσα δικαιώματα που κατοχυρώνει το γαλλικό Σύνταγμα.

Ο νόμος είχε θεσπιστεί προ αιώνων για να αποτρέψει τις γυναίκες από το να φορούν τις «πανταλόνες», σύμβολο τότε των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ στην πορεία της γαλλικής Ιστορίας άλλαξε δύο φορές, για να εξαιρέσει όσες Παριζιάνες οδηγούσαν ποδήλατο ή ίππευαν.

Φυσικά, κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα είχαν κατατεθεί πολλά αιτήματα για την ακύρωση του νόμου, αλλά οι νομοθετικές αρχές δεν θεωρούσαν το ζήτημα επείγον. Ο νόμος βέβαια δεν εμπόδισε το Παρίσι να γίνει η Μέκκα της γυναικείας μόδας.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v