Ο Άρειος Πάγος επιμένει στην αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσωρινή διαταγή Στουρνάρα για αναστολή της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας της είσπραξης του χαρατσιού από την ΔΕΗ. Εν ολίγοις, προς το παρόν απαγορεύεται η είσπραξη του ειδικού τέλος από την ΔΕΗ, ενώ το ζήτημα επανεξετάζεται την Τρίτη.
Ο Άρειος Πάγος επιμένει στην αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ
Σε γαϊτανάκι αποφάσεων και διαταγών εξελίσσεται η υπόθεση «ειδικό τέλος ακινήτων». Αφού πρώτα ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, ο υπουργός Οικονομικών εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να αρθεί η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου, και η ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το λεγόμενο «χαράτσι». Το πρωί της Δευτέρας, ο Άρειος Πάγος ανταπάντησε, απορρίπτοντας την προσωρινή διαταγή του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, κ. Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα για έκδοση προσωρινής διαταγής να μην εφαρμοστεί η πρώτη απόφαση του Πρωτοδικείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με τα σημερινά δεδομένα επανισχύει η απαγόρευση προς την ΔΕΗ να εισπράττει το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών», αν και το ζήτημα θα κριθεί εκ νέου την Τρίτη, αφού το ελληνικό δημόσιο έθεσε εκ νέου αίτημα για να «παγώσει» η απόφαση του δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε ήδη κάνει δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν συλλογικά οργανώσεις καταναλωτών κατά του έκτακτου χαρατσιού. Επιπλέον, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ανακοίνωσε πως θεωρεί απαράδεκτο ένα μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα, εννοώντας προφανώς την πρωτοβουλία Στουρνάρα να καλέσει την ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το ειδικό τέλος. «Είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ’ όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου», κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης σε ανακοίνωσή τους
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v