Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας συστήνουν τις… «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας «συνταγογραφούν» το φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου ανθρώπων σε μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, με δραστική ουσία την αλληλεγγύη. Μάθετε τα πάντα για την νέα εκστρατεία και τις… θετικές της παρενέργειες.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας συστήνουν τις… «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»
του Γιώργου Κόκουβα

Πονάτε; Μπαίνετε σε ένα φαρμακείο, αγοράζετε ένα κουτί παυσίπονα και λύνετε το πρόβλημά σας. Φανταστείτε τώρα, με τον ίδιο τρόπο να μπορούσατε να ανακουφίσετε τον «πόνο του άλλου». Όπου «άλλος», τοποθετήστε τους άστεγους, τους κατοίκους του τρίτου κόσμου, τα παιδιά με AIDS, όσους έχουν ανάγκη αλλά δεν έχουν τα μέσα να την ικανοποιήσουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιχειρούν να μην αφήσουν την παραπάνω ιδέα στην φαντασία: Εδώ και λίγες ημέρες μοίρασαν στα φαρμακεία όλης της χώρας τις «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», που δεν πρόκειται παρά για πακετάκια με έξι καραμέλες, αγοράζοντας τις οποίες… πολλαπλασιάζονται οι θετικές παρενέργειες της αλληλεγγύης.

Πώς προέκυψε η ιδέα της εκστρατείας, και τι στόχους έχουν θέσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τα κόκκινα κουτάκια τους; Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς στην καμπάνια και ποιοι διάσημοι συμπολίτες μας ήδη το έχουν κάνει; Συγκεντρώσαμε όσες πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζετε για τις «θαυματουργές παστίλιες» και ρωτήσαμε τον υπεύθυνο της εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ. Αχιλλέα Τζέμο, αν ήδη έχουμε δει… αποτελέσματα από την δράση τους.

Τι είναι οι Παστίλιες;

Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, παρ’ ότι πωλούνται στα φαρμακεία. Πρόκειται για πακέτα με έξι καραμέλες με μέλι και θυμάρι, αγοράζοντας τις οποίες βοηθάτε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η τιμή του κάθε πακέτου είναι 1,60€, εκ των οποίων τα 60 λεπτά αντιστοιχούν στο κόστος παραγωγής (0,41€) μαζί με το ΦΠΑ 13% (0,19€)- ενώ το υπόλοιπο ένα ευρώ διατίθεται απευθείας σε προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι «Παστίλιες» λοιπόν αποτελούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης, όπως άλλωστε διαπιστώνεται και από τα τρία μικρά σύμβολα πάνω στις συσκευασίες: Σημαίνουν «παστίλιες επί αλληλεγγύη», ήτοι με κάθε παστίλια που αγοράζετε συνεισφέρετε σε… γιγαντωμένη αλληλεγγύη και αγάπη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Πριν τέσσερα χρόνια, στην Ισπανία, εκπονήθηκε έρευνα στα φαρμακεία της χώρας, από την οποία προέκυψε πως έξι από τα πιο εμπορικά φάρμακα είναι παυσίπονα για κάποιου είδους πόνο. Η ιδέα, στα κεντρικά των Ισπανών Γιατρών Χωρίς Σύνορα είχε ήδη γεννηθεί: ένα παυσίπονο, διαφορετικό από τα άλλα, που θα θεραπεύει τον «πόνο» των άλλων, μέσω της αλληλεγγύης και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις δοκιμασίες ανθρώπων που υποφέρουν.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είναι κρίσιμη για την επιβίωσή τους», επισημαίνει ο Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουμε ότι το μόνο που μπορεί να δώσει προοπτική στο μέλλον, ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι η αλληλοϋποστήριξη, ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια, την απελπισία και τον ανθρώπινο πόνο. Τα έσοδα από τις “Παστίλιες” θα μας επιτρέψουν να παρέχουμε ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο κύριος Χρήστου, «και μάλιστα σε μια περίοδο που ενώ οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνουν, τα κράτη περικόπτουν τους πόρους που προορίζονται για τη Δημόσια Υγεία, με τις συνέπειες να είναι πιο εμφανείς από ποτέ ακόμα και στην Ελλάδα. Μέσα από την εκστρατεία, θέλουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες αυτές με μηνύματα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας. Κανείς δεν είναι μόνος του», τονίζει.

Υποστηρικτές της εκστρατείας

Ήδη, δυναμικό «παρών» ως πρέσβεις της εκστρατείας έχουν δηλώσει άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του θεάματος και του αθλητισμού, όπως οι Ευγένιος Τριβιζάς, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Αθερίδης, Γιώργος Σαμαράς, Κωστής Μαραβέγιας, Μαριέττα Φαφούτη, Γωγώ Μπρέμπου, Γιάννης Στάνκογλου και Μυρτώ Αλικάκη – δείτε τα videos με τα οποία στηρίζουν τις «Παστίλιες» εδώ

Οι υποστηρικτές όμως δεν σταματούν εκεί: Μπορείτε κι εσείς να γίνετε «πρέσβεις» της προσπάθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ανεβάζοντας την δική σας φωτογραφία με τις παστίλιες στο Pastilies.gr. Φυσικά, πρωταρχικό μέλημα και βασικός τρόπος να βοηθήσετε είναι αφενός να αγοράσετε παστίλιες και αφετέρου να διαδώσετε την καμπάνια, είτε μέσω των social networks (το hashtag #pastilies έγινε trending topic στο Twitter) είτε «συστήνοντας» την ιδέα σε φίλους και γνωστούς.

Ποιος είναι ο «άλλος»;
Οι Παστίλιες έχουν σκοπό να ανακουφίσουν τον «πόνο του άλλου». Ποιος είναι όμως αυτός ο «άλλος» και πώς είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματά μας θα πάνε στον σωστό σκοπό; Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάς δίνουν την απάντηση: «Τα καθαρά έσοδα από την εκστρατεία Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου θα διατεθούν αποκλειστικά στη χρηματοδότηση προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπου υπάρχει ανάγκη δεν υπάρχουν σύνορα και με πολλά προγράμματα μας, περιθάλπουμε τους κοινωνικά αποκλεισμένους και «ξεχασμένους» από τα εθνικά συστήματα υγείας ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια 22.000 ανθρώπων, υγειονομικού και τεχνικού προσωπικού, εργαζόμαστε σε περισσότερα από 360 προγράμματα, σε περισσότερες από 60 χώρες. Το 2011 εξετάσαμε περισσότερους από 8.300.000 ασθενείς. Εμβολιάσαμε 5.034.000 ανθρώπους κατά της ιλαράς, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Θεραπεύσαμε 408.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά μας κέντρα. Χαρίσαμε επιβίωση σε 433.500 ασθενείς με HIV/AIDS».

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, οι ΓΧΣ μετρούν παρουσία 22 ετών, κατά τα οποία έχουν ιδρύσει πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν βοηθήσει στους σεισμούς στο Αίγιο και στην Αθήνα, στο ψυχιατρείο της Λέρου, στις φωτιές της Ηλείας, ενώ πρόσφεραν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, την Ροδόπη και την Πάτρα. «Οι «Παστίλιες» θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να υλοποιούμε προγράμματα για αποκλεισμένες από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ομάδες, όπως το πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, μιας από τις ασθένειες που «επιστρέφουν» στην Ελλάδα μετά από πολλές δεκαετίες», αναφέρεται στο ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας.

Εκτός συνόρων, μερικές από τις μεγαλύτερες αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούν τα προγράμματά τους στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Νότιου Σουδάν, η μάχη ενάντια στον υποσιτισμό στην υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, η καταπολέμηση των «Ξεχασμένων Ασθενειών» όπως η «Τσάγκας», η ασθένεια του ύπνου, η ελονοσία, το Καλα-αζάρ, η φυματίωση και το AIDS, σε μέρη τα οποία μαστίζονται από αυτές. Μάθετε περισσότερα για την δράση των ΓΧΣ εδώ

*Έχουν ήδη αποτέλεσμα οι Παστίλιες;
Περίπου μία εβδομάδα παρουσίας μετρούν οι Παστίλιες στους πάγκους των φαρμακείων. Τι ανταπόκριση υπάρχει; Ο υπεύθυνος της εκστρατείας "Παστίλιες για τον πόνο του άλλου" των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ. Αχιλλέας Τζέμος, μιλά στο in2life και μας διαφωτίζει: «Η ελληνική κοινωνία δείχνει ότι διαθέτει κοινωνικά αντανακλαστικά. Υπάρχει ένα πολύ ενεργό μέρος της κοινωνίας που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την εκστρατεία και την έκανε δική του υπόθεση. Μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εκστρατείας, έχουμε περισσότερα από 6.000 tweets στο #pastilies ενώ περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είδαν το τηλεοπτικό σποτ και τα βίντεο των πρεσβευτών μας στο site της εκστρατείας pastilies.gr», μας λέει, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ζήτηση που παρατηρείται από τις πρώτες κιόλας ημέρες: «Οι φαρμακοποιοί ανταποκρίνονται θερμά στο κάλεσμά μας διαθέτοντας αφιλοκερδώς τις παστίλιες από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Έχουμε δει ότι ο κόσμος ψάχνει τις παστίλιες, ενώ όταν δεν τις βρίσκει τις ζητάει από το φαρμακοποιό του, γεγονός που μας χαροποιεί πάρα πολύ και μας γεμίζει αισιοδοξία για την επιτυχία της εκστρατείας», αναφέρει.

Όσο για τους στόχους της καμπάνιας, κύριο μέλημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι να ακουστεί το μήνυμά τους: «Η εκστρατεία είναι κυρίως ένα κάλεσμα αλληλεγγύης. Συνεπώς ο βασικός της στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων σε αυτή την αλυσίδα αισιοδοξίας. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι το βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι η αλληλεγγύη, και να αντιληφθεί ότι μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του άλλου με μια απλή κίνηση, αγοράζοντας παστίλιες προς μόλις 1,60 ευρώ. Τα έσοδα από τις παστίλιες θα βοηθήσουν του Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να σώσουν χιλιάδες ζωές», καταλήγει ο κ. Τζέμος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v