Η ΙΚΕΑ εξαφανίζει… γυναίκες στην Σαουδική Αραβία

Η διαπίστωση ότι στους καταλόγους της IKEA για την Σαουδική Αραβία είχαν αφαιρεθεί με την βοήθεια του Photoshop αρκετές… γυναίκες προκάλεσε αντιδράσεις στην Σουηδία και ανάγκασε την διοίκηση της γνωστής εταιρίας να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. 
Η ΙΚΕΑ εξαφανίζει… γυναίκες στην Σαουδική Αραβία
Βρίσκεστε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και ξεφυλλίζετε τον νέο κατάλογο της γνωστής εταιρίας οικιακών ειδών IKEA. Σε μία από τις σελίδες του, βλέπετε μια οικογένεια –άντρα, γυναίκα και δύο παιδιά- να φορούν τις πυτζάμες τους και να χαίρονται το αψεγάδιαστο δωμάτιό τους. Ας πούμε τώρα ότι βρίσκεστε στην Σαουδική Αραβία και ξεφυλλίζετε τον ίδιο κατάλογο. Ο μπαμπάς εκεί, τα δύο παιδιά εκεί, το αψεγάδιαστο δωμάτιο είναι επίσης εκεί, αλλά κάτι λείπει…
Σε αρκετές σελίδες του νέου καταλόγου IKEA της Σαουδικής Αραβίας έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι είχαν αφαιρεθεί οι γυναικείες φιγούρες. Αυτό το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα Μέσα μέχρι και κυβερνητικούς παράγοντες της Σουηδίας, που κατηγορούν την διοίκηση της IKEA ότι «βάζει νερό στο κρασί» των αξιών της για να προσαρμοστεί στα πολιτισμικά δεδομένα και την «λογοκρισία» άλλων χωρών. 

Οι ιθύνοντες της σουηδικής εταιρίας παραδέχθηκαν την ενέργειά τους, απολογήθηκαν και ανέλαβαν την συνολική ευθύνη για το συμβάν. Το Photoshop των κεντρικών της IKEA είχε αφαιρέσει σε πολλές περιπτώσεις τις γυναίκες από τις σελίδες του καταλόγου, αφού στην Σαουδική Αραβία τα ήθη (και οι νόμοι) θεωρούν την θέα του ακάλυπτου γυναικείου προσώπου απαράδεκτη, χωρίς ωστόσο αυτό να περιλαμβάνει τον τομέα της διαφήμισης. 

Η «μαμά εταιρία» από τη Σουηδία δήλωσε πως δεν ευθύνονται οι υπεύθυνοι των τριών καταστημάτων της Σαουδικής Αραβίας, που έχουν εξασφαλίσει το franchise, αλλά πρόκειται για εξολοκλήρου σουηδική υπόθεση. Πρόσθεσε, επίσης, μετανιωμένη, πως οποιαδήποτε διάκριση δεν είναι αποδεκτή. 

Πηγή: WallStreetJournal 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v