Οι Ρομπέν των εισιτηρίων και τα νέα μέτρα στα ΜΜΜ

Οι Ρομπέν των εισιτηρίων και τα νέα μέτρα στα ΜΜΜ

Νέα μέτρα για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης και τον περιορισμό του φαινομένου μεταβίβασης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξήγγειλε το Υπουργείο Μεταφορών. Αυστηρότεροι έλεγχοι στους σταθμούς αλλά και εκπτώσεις στα εισιτήρια.


Πόσο καιρό θα κρατούσε η έμπρακτη αλληλεγγύη των επιβατών στα αθηναϊκά μέσα μεταφοράς, πριν αποφασίσουν να κινητοποιηθούν εκείνοι που θεωρούν τους Ρομπέν των εισιτηρίων υπεύθυνους για τα διαφυγόντα κέρδη τους; Πολύς, είναι η αλήθεια, αφού το φαινόμενο των εισιτηρίων που περνούν από χέρι σε χέρι καλά κρατεί, εδώ και δύο-τρία χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα με τελευταία έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 53% των επιβατών δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο επιβάτη.

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή του ΕΜΠ και προέδρου του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων, Μ. Καρλαύτη, ως συνέχεια αντίστοιχης έρευνας του 2008, το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν πως σκέφτονται να συμμετέχουν στο κίνημα, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμα. Ανάμεσα, δε, στους επιβάτες του μετρό, το ποσοστό εκείνων που μεταβιβάζουν το εισιτήριό τους ανέρχεται στο 75%. Το 61% πάλι δηλώνει ότι παρατηρεί συχνά το φαινόμενο.

Αυτά είδε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, και εξήγγειλε σήμερα μία σειρά μέτρων που στοχεύουν να πατάξουν την λαθρεπιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου έχουν ως εξής:

- Διπλασιάζονται σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης. Οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί από ελεγκτές που θα εργάζονται σε δύο 8ωρες βάρδιες, ενώ θα υπάρχουν ενισχυμένοι έλεγχοι και τις νυχτερινές ώρες.

- Επιστρέφει η είσοδος από την μπροστινή πόρτα λεωφορείων και τρόλεϊ, και (σε δεύτερη φάση) η αγορά εισιτηρίων από τον οδηγό

- Ο έλεγχος για λαθρεπιβάτες θα πραγματοποιείται με εθελοντές από το προσωπικό, σε συμφωνία με τις εταιρείες και τα συνδικάτα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις γραμμές με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

- Προσφορές ενάντια στην ανταλλαγή εισιτηρίων: Στα τέλη Οκτωβρίου, κάθε επιβάτης που θα διαθέτει 10 ακυρωμένα εισιτήρια θα μπορεί να πάρει ένα ακόμη, αποκλειστικά από τα εκδοτήρια.

- Η μαζική αγορά εισιτηρίων (ανά δεσμίδα) θα οδηγεί σε έκπτωση επί της αρχικής τιμής, ενώ η άμεση καταβολή προστίμων (επί τόπου ή εντός 10ημέρου) επίσης θα οδηγεί σε μείωση του προστίμου.

- Τα καταστήματα που προμηθεύονται νόμιμα εισιτήρια από τις εταιρείες των ΜΜΜ θα φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο σήμα στην προθήκη τους, ενώ η ευαισθητοποίηση του κοινού θα ενισχυθεί και με ειδική ενημερωτική εκστρατεία.

- Ετοιμάζεται ειδική ομάδα ελεγκτών η οποία θα διενεργεί ελέγχους πλαστότητας των εισιτηρίων σε επιβάτες και σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών).

-Από του χρόνου, οι σταθμοί των μέσων σταθερής τροχιάς, ήτοι μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός και τραμ, θα κλείνουν με μπάρες. Ο σχετικός διαγωνισμός θα κατακυρωθεί στα μέσα του 2013.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v