Διακοπές χωριστά: Πειράζει;

Τι μπορεί να σημαίνουν οι χωριστές διακοπές για ένα ζευγάρι; Κάποιοι τις επιλέγουν για ανανέωση και κάποιοι για να ξεφύγουν από μία σχέση. Δείτε τι λένε ζευγάρια και πού καταλήγει η ειδικός.
Διακοπές χωριστά: Πειράζει;
της Έλενας Μπούλια

Το λέει και η λέξη: Δια-κο-πές. Από όλα: Από την ρουτίνα της καθημερινότητας, την δουλειά, τις υποχρεώσεις… την σχέση; Όχι, δεν λέμε να χωρίσεις, ούτε να απιστήσεις, αλλά να περάσεις μερικές μέρες μακριά από τον/την σύντροφό σου, παρέα μόνο με τους κολλητούς, για να διασκεδάσεις, να θυμηθείς τα παλιά και να επιστρέψεις ανανεωμένος, με περισσότερη λαχτάρα για το άλλο σου μισό. Γίνεται;

Για κάποια ζευγάρια οι διακοπές χωριστά ακούγονται αδιανόητες. «Γιατί να έχεις σχέση αν πρόκειται να κάνεις διακοπές χωριστά;», λέει η Χριστίνα και προσθέτει «κι αν έχεις παιδιά τι κάνεις; Τα παρατάς και πας διακοπές με την παρέα;». Για άλλα ζευγάρια αποτελούν καθιερωμένη διαδικασία. «Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η γυναίκα μου και εγώ πηγαίνουμε μία εκδρομή δύο-τριών ημερών χωριστά, με τους φίλους μας. Μετά, βέβαια, πηγαίνουμε για περισσότερες μέρες διακοπές μαζί. Τα τριήμερα αυτά τα θέλουμε πολύ και οι δύο -τα έχουμε ανάγκη για να χαλαρώσουμε και να θυμηθούμε τα εφηβικά μας χρόνια- και όσο μπορούμε θα τα πραγματοποιούμε», λέει ο Κώστας.

Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

«Το βασικότερο είναι να εκτιμήσει κανείς το νόημα που μπορεί να έχει μια τέτοια επιλογή για το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά», λέει η κ. Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια - Θεραπεύτρια Ζευγαριών και Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Η Άντα, για παράδειγμα, λέει ότι «εμείς πάμε κάθε χρόνο κάπου χωριστά, συνήθως για 2-3 βράδια. Οι άνδρες το έχουν πιο πολύ ανάγκη, γιατί έτσι ξαναγίνονται παιδιά, παρέα με τους φίλους τους, αλλά και στις γυναίκες κάνει καλό, για να αφιερώσουν λίγο ακόμη χρόνο στον εαυτό τους». Ο Οδυσσέας, από την άλλη, υποστηρίζει ότι «ωραίες είναι και δύο-τρεις μέρες ‘λιωσίματος’ στο σπίτι με φίλους, πίτσες και Playstation, χωρίς να χρειάζεται να μαζέψεις μετά –κάνεις μόνο ένα πέρασμα μία ώρα πριν επιστρέψει εκείνη, για να μην ‘φρικάρει΄ μπαίνοντας μέσα».

Όπως ξεκαθαρίζει, βέβαια, η κ. Μαραγκοπούλου, «δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που να περιγράφουν όλα τα ζευγάρια και να μας δίνουν μια γραμμική εξήγηση για το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια επιλογή, ωστόσο μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένες παραμέτρους που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για το τι σημαίνει διακοπές χωριστά.

Το πρώτο που θα διερευνούσα θεραπευτικά είναι το συναισθηματικό κλίμα που υπάρχει στο ζευγάρι. Αν στην σχέση υπάρχει απόσταση, θυμός, αποξένωση, έλλειψη επιθυμίας για την σχέση και τον άλλο, ρουτίνα, τότε η επιλογή ''χωριστά'' δεν αφορά μόνο τις διακοπές. Τότε το ζευγάρι δεν ευχαριστιέται το ''μαζί'', γιατί είτε σκάει, είτε βαριέται, είτε κλείνεται και έτσι οι ξεχωριστές διακοπές μοιάζουν αναγκαίες για να πάρουν και τα δύο μέρη μια ανάσα, ώστε μετά να επιστρέψουν σε μια σχέση και να μπορούν να ''αντέξουν'', ο ένας τον άλλο και ο καθένας τον εαυτό του και αυτό που μαζί έχουν φτιάξει (και δεν είναι πια καθόλου θελκτικό). Όμως, όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν δίνει την λύση, δεν δίνει προοπτική να βελτιωθούν τα πράγματα σε κανένα επίπεδο. Είναι μια προσωρινή ''ανακωχή'', μια ευκαιριακή προσπάθεια να αναπνεύσω και να νιώσω καλά, που ακόμα και αν προσωρινά με ανακουφίσει δεν βοηθά ούτε να βρω τρόπους να ζω καλά με τον άλλο, ούτε να αποφασίσω πώς θα συνεχίσω. Έτσι, όταν οι ξεχωριστές διακοπές είναι η λύση απόδρασης από την σχέση, δεν είναι η προτεινόμενη λύση στις ουσιαστικές δυσκολίες της σχέσης.

Στον αντίποδα, ένα ζευγάρι που μοιράζεται μια λειτουργική σχέση χαράς, αγάπης, έρωτα, μια σχέση που επιτρέπει και στα δύο μέρη να αναπτύσσονται, να δημιουργούν, να εξελίσσονται, δεν ''κινδυνεύει'' να χαλάσει από τις ξεχωριστές διακοπές, αλλά συνήθως... δεν τις επιλέγει κι όλας! Γιατί να τις επιλέξει, όταν αυτό που έχουν μεταξύ τους είναι κάτι που τους προσφέρει κοντινότητα και αυτονομία ταυτόχρονα; Τι μπορεί να γίνει πιο επιθυμητό από το να είμαι μαζί με κάποιον που επιθυμώ, που περνάω όμορφα μαζί του, που νιώθω σημαντικά συναισθήματα ασφάλειας, αγάπης και που είμαι ο εαυτός μου;».

Την απάντηση, όπως φαίνεται, μπορούν να δώσουν μόνο τα ίδια τα ζευγάρια, τα οποία, εφόσον διατηρούν μία σχέση ειλικρινή, που τους βοηθά να αναπτύσσονται, να δημιουργούν, να εξελίσσονται, δεν κινδυνεύουν ακόμα κι αν κάνουν διακοπές χωριστά. «Τότε, μάλιστα, οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν και μία καλή ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά με τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να κρατάμε ζωντανή την σχέση μας με τον άλλον και τον εαυτό μας», καταλήγει η ειδικός.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v