Στο εξοχικό με φίλους: 5 ιδέες για αξέχαστες διακοπές

«Αναγκαστικές» διακοπές στο εξοχικό; Πάρτε ιδέες για να μετατρέψετε τις ημέρες σας στο πιο βαρετό χωριό του κόσμου, σε μία αξέχαστη εμπειρία –αρκεί να υπάρχει καλή παρέα!
Στο εξοχικό με φίλους: 5 ιδέες για αξέχαστες διακοπές
της Έλενας Μπούλια

Το φετινό καλοκαίρι δεν αφήνει πολλά -οικονομικά- περιθώρια για πολυήμερες διακοπές σε τουριστικά θέρετρα και, για πρώτη ίσως φορά, το εξοχικό κάποιων φίλων στην… Άνω Ραχούλα δείχνει να αποτελεί ιδανική λύση. Μην απογοητεύεστε! Είτε ανήκετε στην κατηγορία αυτών που προγραμματίζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό των φίλων τους, είτε διαθέτετε οι ίδιοι εξοχικό, το οποίο θα μοιραστείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα, σας έχουμε ετοιμάσει μερικές ιδέες για να κάνετε τις διακοπές σας εκεί αξέχαστες!

Προετοιμάστε το πεδίο
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε στο εξοχικό είναι να δημιουργήσετε ένα όμορφο περιβάλλον, το οποίο δεν θα απέχει πολύ από αυτό ενός ζεν ξενοδοχείου. Εννοείται πως το σπίτι πρέπει να είναι καθαρό, με έπιπλα σε καλή κατάσταση, με τις απαραίτητες προδιαγραφές για δροσιά (εν ανάγκη φέρτε ανεμιστήρες) και με τον κατάλληλο εξοπλισμό στην κουζίνα για να μπορείτε να ετοιμάζετε τα γεύματά σας.

Αν υπάρχει κήπος ή βεράντα εκεί είναι που πρέπει να επενδύσετε σε αναπαυτικά έπιπλα, μαξιλάρια, μια μεγάλη ομπρέλα και φυσικά πολλά κεράκια για τις χαλαρές, ρομαντικές βραδιές. Αν θέλετε να δώσετε πιο διασκεδαστικές νότες στους εξωτερικούς χώρους του εξοχικού, μπορείτε να τοποθετήσετε μία μεγάλη φουσκωτή πισίνα για πλατσουρίσματα πριν πάτε στην θάλασσα, ενώ μία ωραία ιδέα είναι να φέρετε και κάποια υπαίθρια παιχνίδια, π.χ. να κρεμάσετε μία μπασκέτα, να τοποθετήσετε ένα ποδοσφαιρικό τέρμα ή να αγοράσετε ένα τραπέζι ping-pong. Αν στην παρέα υπάρχουν και μικρά παιδιά μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε στον κήπο και μία παιδική κούνια. Ένα στερεοφωνικό που θα μένει ανοιχτό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας είναι εξίσου απαραίτητο.

Προετοιμάστε το… ψυγείο
Το δεύτερο που πρέπει να φροντίσετε για τις διακοπές σας στο εξοχικό είναι οι προμήθειες. Καλό είναι οι «σεφ» της παρέας να κάνουν ένα πλάνο σχετικά με τα φαγητά που θα θέλουν να ετοιμάσουν και σύμφωνα με αυτό να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Ειδικά αν το εξοχικό βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο από τον πολιτισμό χωριό, θα πρέπει όλα τα ψώνια -βρώσιμα και μη- να έχουν γίνει πριν ακόμα φτάσετε εκεί. Εννοείται ότι σε αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα απαραίτητα «οινοπνεύματα», π.χ. μπύρες, ποτά και χυμοί για κοκτέιλ (δείτε συνταγές για κοκτέιλ εδώ) και φυσικά, πολλά παγάκια!

Μία ωραία ιδέα είναι να «στήσετε» στον κήπο του εξοχικού ένα μικρό μπάρμπεκιου, π.χ. μία μικρή ψησταριά, και να προμηθευτείτε γι’αυτό τα κατάλληλα κρέατα. Έτσι, μπορείτε να διοργανώσετε ένα bbq party και να καλέσετε και τους γείτονες, από τα δικά τους εξοχικά, προκειμένου να γνωριστείτε καλύτερα.

Δραστηριότητες εντός και εκτός
Δεν υπονοούμε ότι θα περνάτε όλη την ημέρα στο σπίτι, αλλά για να μην σας φανούν βαρετές έστω και οι λίγες ώρες που θα είστε εκεί, φροντίστε να έχετε εξοπλιστεί με επιτραπέζια που αρέσουν σε όλη την παρέα -πάρτε μερικές ιδέες από τα Σχετικά Άρθρα- με τράπουλες, τάβλι ή όποιο άλλο παιχνίδι μπορείτε να φανταστείτε. Το ψάρεμα είναι μία ακόμα ιδέα για τον ελεύθερο χρόνο σας, εφόσον είστε γνώστες του αντικειμένου και έχετε προμηθευτεί τα κατάλληλα αξεσουάρ.

Άλλες δραστηριότητες που θα γεμίσουν τις ώρες σας ευχάριστα εκεί μπορεί να είναι το μάζεμα λουλουδιών από κάποιο κοντινό δασάκι ή φρούτων από δεντράκια της περιοχής (για τις γυναίκες), ή η επιδιόρθωση κάποιων σημείων του εξοχικού και το φύτεμα μικρών δέντρων (για τους άνδρες). Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσετε την κατάσταση του σπιτιού, στο οποίο μπορεί να φιλοξενηθείτε και το επόμενο καλοκαίρι.

Ψυχαγωγία εκτός σπιτιού
Ενημερωθείτε από τον κοντινότερο οικισμό, από το περίπτερο της πλατείας του χωριού ή από την τοπική εφημερίδα για τα events που πρόκειται να λάβουν χώρα στην περιοχή κατά το διάστημα που θα βρίσκεστε εκεί. Το καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε περιοδεία πραγματοποιούνται ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας. Και δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές να σας ενδιαφέρουν. Όμως, ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν, αποτελούν μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την μικρή κοινωνία, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε, έστω και από μακριά –π.χ. πίνοντας μπύρες σε ένα κοντινό στο event καφενείο.

Επιπλέον, ενημερωθείτε για τα πανηγύρια του χωριού (αυτά κι αν αποτελούν σπουδαίο event!), στα οποία θα γνωρίσετε την πιο εύθυμη πλευρά της ελληνικής επαρχίας, ενώ, αν υπάρχει κάποιος θερινός κινηματογράφος στην ευρύτερη περιοχή, δεν χάνετε κάτι να ρίξετε μια ματιά στα «προσεχώς».

Φυσιολατρικές -και όχι μόνο- αποδράσεις
Ακόμα και όσοι έχουν εξοχικό, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, συμβαίνει μερικές φορές να μην γνωρίζουν τι «παίζει» σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Τι εννοούμε; Ότι είναι πολύ πιθανό, αρκετά κοντά στο εξοχικό να υπάρχει ένα όμορφο δάσος, στο οποίο αξίζει να περπατήσετε και να κάνετε πικ-νικ. Μπορεί να υπάρχει ένα άλλο χωριό ή κωμόπολη, το οποίο να έχει κάποιο αξιοθέατο ή ένα ενδιαφέρον μουσείο. Μπορεί, ακόμα, κάποιος τοπικός σύλλογος να διοργανώνει πεζοπορικές εκδρομές στη φύση ή δραστηριότητες οικολογικού χαρακτήρα, όπως δενδροφύτευση.

Είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το εξοχικό σας, παρέα με τους φίλους σας. Να δοκιμάσετε κοντινές, μονοήμερες εκδρομές, που πιθανώς δεν είχατε σκεφτεί στο παρελθόν και να συμμετέχετε όλοι μαζί σε δραστηριότητες που θα σας φέρουν σε επαφή με νέες εμπειρίες.

Εν ολίγοις, εκμεταλλευτείτε το εξοχικό από κάθε άποψη. Ακόμα κι αν δεν γίνουν όλα όπως τα φαντάζεστε ή όπως τα έχετε προγραμματίσει, τουλάχιστον θα ξέρετε τι να κάνετε καλύτερα την επόμενη φορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v