Έρευνα: Τα παιδιά… δεν παίζει

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν περνούν όσο χρόνο θα έπρεπε σε υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ συγκεκριμένα τα κορίτσια έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να παίξουν με τους γονείς τους έξω.
Έρευνα: Τα παιδιά… δεν παίζει
Τα σεξιστικά στερεότυπα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους: Στα αγοράκια αρέσουν τα σπορ, στα κοριτσάκια αρέσει να παίζουν μέσα στο σπίτι. Όμως κανείς δεν περίμενε πως αυτά τα στερεότυπα θα υιοθετούνταν ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς. Για την ακρίβεια, νέα έρευνα έδειξε πως κορίτσια προσχολικής ηλικίας έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να βγουν έξω και να παίξουν σε σχέση με τα αγόρια, εξαιτίας των γονιών τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περίπου εννιά χιλιάδες αγόρια και κορίτσια προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο πριν ξεκινήσουν το σχολείο.

Που οφείλεται αυτή η διαφορά; Σε κοινωνικά πρότυπα; Στο ότι τα αγόρια ζητούν περισσότερο να βγουν έξω για να παίξουν; Στο ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο αθλητικά και διατεθειμένα να τρέξουν σε εξωτερικούς χώρους; Πιο πιθανός είναι ο συνδυασμός και των τριών, λέει η επικεφαλής της έρευνας Pooja Tandon: «Τα παιδιά πρέπει να παίζουν έξω κάθε μέρα και χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες να το κάνουν από αυτές που έχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έρευνα πάντως περιλαμβάνει και άλλα ανησυχητικά ευρήματα. Τα παιδιά μειονοτήτων περνούν πολύ λιγότερο χρόνο στη παιδική χαρά με τους γονείς τους σε σχέση με παιδιά λευκών γονιών: 49% λιγότερο τα παιδιά Ασιατών, 20% λιγότερο τα παιδιά Ισπανών και 41% λιγότερο τα παιδιά μαύρων. Έτσι πιθανώς να μην είναι τυχαίο το γεγονός πως τα παιδιά των μειονοτήτων έχουν μεγαλύτερη τάση προς παχυσαρκία.

Τα παιδιά που μένουν στο σπίτι κάνουν ακόμη περισσότερο καθιστική ζωή. Παρόλο που τα παιδιά του νηπιαγωγείου πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά σε σωματικές δραστηριότητες την ημέρα, το 42% όσων παιδιών δεν πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, δεν βγαίνουν καν από το σπίτι κάθε μέρα. Το 80% των παιδιών της έρευνας αφιερώνουν 28 ώρες την εβδομάδα σε κάποιο κέντρο φροντίδας.

Ωστόσο ο κ. Tandon προειδοποιεί ότι τα παιδιά δεν συμμετέχουν σε όλα τα νηπιαγωγεία όσο χρειάζεται σε υπαίθρια παιχνίδια. "Υπάρχουν υψηλής ποιότητας κέντρα φροντίδας των παιδιών, όπου τα παιδιά βγαίνουν έξω ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά σε πολλά νηπιαγωγεία τα παιδιά παρακολουθούν περισσότερο εσωτερικά προγράμματα", σύμφωνα με τον Tandon. "Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά κάνουν καθιστική ζωή στο 80% του χρόνου τους όταν πηγαίνουν παιδικό σταθμό".

Η κατάσταση χειροτερεύει στο δημοτικό. Το Δεκέμβριο, έρευνα αποκάλυψε ότι μόλις σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ τηρούνται τα πρότυπα της Εθνικής Ένωσης Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά πρέπει να ασκούνται 150 λεπτά την εβδομάδα.

Πηγή: Time

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v