Χαζεύετε στη δουλειά: Σας πιάσαμε!

Πόσες ώρες την εβδομάδα είμαστε σωματικά στο γραφείο αλλά πνευματικά κάπου αλλού; Ποια websites επισκεπτόμαστε για να χαζέψουμε; Και κυρίως, γιατί θέλουμε να χαζεύουμε στη δουλειά; Νέα έρευνα έχει τις (όχι και τόσο ευχάριστες για τους εργοδότες) απαντήσεις.
Χαζεύετε στη δουλειά: Σας πιάσαμε!
Αργείτε στα meeting, παραδίδετε εκτός προθεσμίας τα projects σας, κι έχετε μονίμως την αίσθηση ότι το οκτάωρο δεν είναι αρκετό για να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας; Μπορείτε να τα ρίξετε στο Facebook. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη δημοσκόπηση, που διαπίστωσε ότι τα social networks είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από μας δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο γραφείο.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το Salary.com, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.200 εργαζόμενοι, 64% εκ των οποίων απάντησαν ότι επισκέπτονται websites που δεν σχετίζονται με την δουλειά κάθε μέρα. Και μπορεί αυτό το ποσοστό να ακούγεται μεγάλο, είναι όμως κατά πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008, που ανερχόταν στο 74%.

Οι αναλυτές του Salary.com εξηγούν ότι η μείωση οφείλεται τόσο στο ότι οι σημερινοί υπάλληλοι είναι πιο απασχολημένοι, καθότι έχουν να κάνουν και τις δουλειές των συναδέλφων τους που απολύθηκαν μαζί με τις δικές τους, όσο και στο ότι τα ζοφερά δεδομένα της αγοράς εργασίας μας κάνουν να το σκεφτόμαστε διπλά πριν επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα αυθόρμητο διάλειμμα που θα γίνει άμεσα αντιληπτό από όποιον περάσει από το γραφείο μας εκείνη τη στιγμή.

Μετά το Facebook, που συγκέντρωσε το 41% όσων ομολόγησαν ότι χαζεύουν online την ώρα που θα έπρεπε να δουλεύουν, ο αμέσως δημοφιλέστερος προορισμός ήταν το LinkedIn, με ποσοστό 37%. Εκπλήσσεστε; Δεν θα έπρεπε: 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή του γραφείου τους για να αναζητήσουν νέα δουλειά.

Οι εργοδότες πιθανότατα δεν θα χαίρονταν με αυτά τα στοιχεία –πολύ δε περισσότερο με εκείνα που θέλουν το 21% όσων παραδέχονται ότι χαζεύουν στη δουλειά, να σπαταλά συνολικά πέντε ώρες την εβδομάδα, ή μια ώρα την ημέρα, σε προσωπικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του οκταώρου. Υπάρχει, δε, και ένα 3% που παραδέχεται ότι περνά περίπου 10 ώρες την εβδομάδα ασχολούμενο με προσωπικά ζητήματα, δουλειές ή δραστηριότητες στο γραφείο.

Ποιος θα περιμένατε ότι περνά τις περισσότερες ώρες του οκταώρου του online; Οι νεότεροι υπάλληλοι; Λάθος και πάλι: το 35% όσων δήλωσαν πως "χάνουν" 10 ώρες την εβδομάδα από τον εργασιακό τους χρόνο ήταν από 26 έως 35 ετών, ενώ μόλις το 15% αυτών ήταν κάτω από 25 χρονών.

Παραδόξως, όσο πιο μορφωμένοι είναι οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο χρόνο "χάνουν" στη δουλειά: μόλις το 59% των απόφοιτων λυκείου παραδέχεται ότι χαζεύει την ώρα της δουλειάς, σε αντίθεση με το 67% των κατόχων διδακτορικών τίτλων, το 66% των πτυχιούχων και το 65% των κατόχων μεταπτυχιακών.

Οι εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν τους υπαλλήλους τους από το να χαζεύουν την ώρα της δουλειάς: το 30% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει πρόσβαση σε sites όπως το Facebook από τον υπολογιστή του γραφείου. Ο κάθε υπάλληλος, όμως, έχει τουλάχιστον ένα gadget με δυνατότητα πρόσβασης στο internet μαζί του στο γραφείο, οπότε ο μπλοκαρισμένος υπολογιστής του δεν τον εμποδίζει να χαζέψει εάν θέλει.

Γιατί, όμως, χαζεύουμε; Η έρευνα του Salary.com έθεσε και αυτήν την ερώτηση. Όπως ίσως μπορείτε να μαντέψετε, η συντομότερη απάντηση είναι «επειδή δεν μας αρέσει και πολύ η δουλειά που κάνουμε». Το 35% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν βρίσκουν καμία πρόκληση στη δουλειά τους, ενώ το 32% δήλωσε ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονται δεν τους δίνει κίνητρα να δουλέψουν πιο σκληρά. Το 30% είναι γενικά δυσαρεστημένο από τη δουλειά του, ενώ ένα 23% είπε ότι απλά βαριέται.

Η.Κ.
Πηγή: Time.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v