Mein Kampf: Tο απαγορευμένο βιβλίο του Hitler επιστρέφει

Στην αναδημοσίευση αποσπασμάτων του απαγορευμένου βιβλίου «Ο Αγών μου» του Adolf Hitler πρόκειται να προχωρήσει βρετανικός εκδοτικός οίκος, με κίνδυνο να έρθει αντιμέτωπος με τους Βαυαρούς που κρατούν πνευματικά δικαιώματα.
Mein Kampf: Tο απαγορευμένο βιβλίο του Hitler επιστρέφει
Αν και απαγορευμένο από τα γερμανικά βιβλιοπωλεία εδώ και χρόνια, το βιβλίο του Adolf Hilter «Mein Kampf», πρόκειται σύντομα να διατίθεται σε περίπτερα της χώρας, έπειτα από απόφαση Βρετανού εκδότη να τυπώσει αποσπάσματα του κειμένου για την Γερμανία.

Η πολιτεία της Βαυαρίας, ωστόσο, στην οποία ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του ναζιστικού οράματος για τη φυλετική υπεροχή των Αρίων, απάντησε πως σκέφτεται να λάβει νομικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει την κυκλοφορία.

Η αναδημοσίευση της αυτοβιογραφίας του ναζί δικτάτορα, στην οποία υπογραμμίζονται οι φιλοδοξίες του να καταλάβει τεράστιες εκτάσεις γης στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να παρέχει ζωτικό χώρο στην -λεγόμενη- ανώτερη φυλή, έχει απαγορευτεί δια νόμου στη Γερμανία, εκτός αν πρόκειται για ακαδημαϊκή μελέτη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του βρετανικού εκδοτικού οίκου Peter McGee, ανακοίνωσε στο Reuters ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει δημοσιεύσει το πρώτο από τα τρία δεκαεξασέλιδα αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε 100.000 αντίτυπα και θα συνοδεύεται από κριτικό σχολιασμό.

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Γερμανία, κι όμως είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν έχουν πρόσβαση στο ‘Mein Kampf’ επειδή συνδέεται με αυτό το ταμπού, αυτή τη ‘μαύρη μαγεία’ που το περιβάλλει», ανέφερε ο McGee σχετικά. «Θέλουμε το ‘Mein Kampf’ να είναι προσβάσιμο στους ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να το δουν όπως πραγματικά είναι γραμμένο και έπειτα να το απορρίψουν. Αφού πρώτα εκτεθεί, μπορεί μετά να πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ της λογοτεχνίας», συμπλήρωσε.

Τα αποσπάσματα θα διανέμονται σε μορφή ένθετου στο υπάρχον εβδομαδιαίο έντυπο της εταιρίας, μία αμφιλεγόμενη σειρά με το όνομα «Zeitungszeugen» («Μαρτυρίες Εφημερίδων»), στην οποία αναδημοσιεύονται σελίδες ναζιστικών εφημερίδων από το 1920 έως το 1930, μαζί με σχολιασμούς.

Σύμφωνα με τον McGee, η τελευταία έκδοση της σειράς, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έχει μέχρι στιγμής πουλήσει περί τα 250.000 αντίτυπα.

Ωστόσο, το Βαυαρικό Υπουργείο Οικονομικών, στη νότια Γερμανία, το οποίο κρατά τα πνευματικά δικαιώματα του “Mein Kampf”, απάντησε την Δευτέρα ότι το ένθετο αυτό του περιοδικού θα παραβιάσει τον νόμο περί δικαιωμάτων. «Το Βαυαρικό υπουργείο οικονομικών σκέφτεται να λάβει νομικά μέτρα ενάντια σε αυτήν την δημοσίευση», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου.

Παρ’όλα αυτά ο McGee υπερασπιζόμενος το ένθετο είπε ότι η εταιρία κινείται εξολοκλήρου μέσα στα νομικά πλαίσια.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι η διανομή της ιδεολογίας των Ναζί για μη εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από τα τέλη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο ισχύει για τις σβάστικες και τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v