Οι ευτυχισμένες σχέσεις παίρνουν το «χάπι»;

Νέα έρευνα συνδέει την λήψη αντισυλληπτικών με την συναισθηματική ικανοποίηση που μπορεί να νιώθουν οι γυναίκες από τους συντρόφους τους, ακόμα κι αν δεν έλκονται σεξουαλικά από αυτούς.
Οι ευτυχισμένες σχέσεις παίρνουν το «χάπι»;

Μπορεί η λήψη αντισυλληπτικών να λέγεται ότι μειώνει την σεξουαλική επιθυμία των γυναικών προς τους συντρόφους τους, όμως έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sterling υποστηρίζει πως οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά δείχνουν πιο ικανοποιημένες με τους συντρόφους τους από άλλες απόψεις και προβλέπουν πως η σχέση τους δεν θα οδηγηθεί στον χωρισμό.

Η έρευνα μπορεί να ακούγεται παρωχημένη, όμως ο επικεφαλής της Dr. Craig Roberts στηρίζει τα ευρήματα στο γεγονός ότι «οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών έχουν κατά κανόνα μακροχρόνιες σχέσεις που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη και έτσι έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν». Έτσι, λέει, η λήψη του χαπιού έχει μεν το μειονέκτημα ότι μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας, όμως από μη-σεξουαλικής άποψης εμφανίζει μόνο πλεονεκτήματα.

Η χημεία της έλξης
Παλαιότερες έρευνες του Dr. Roberts έδειξαν ότι η χρήση αντισυλληπτικών αλλάζει τις προτιμήσεις των γυναικών ως προς το φυσικό άρωμα του ανδρικού σώματος. Αντί, δηλαδή, να αλλάζουν εν γένει προτιμήσεις στους άνδρες, όταν λαμβάνουν αυτά τα χάπια δείχνουν να διατηρούν τα γούστα τους ως προς την εμφάνιση αλλά να προτιμούν διαφορετικές μυρωδιές. Ίσως αυτό να σημαίνει πως αν δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά, οι γυναίκες αυτές θα διάλεγαν διαφορετικό σύντροφο από αυτόν που διάλεξαν υπό την επήρειά τους.
«Οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν άνδρες με τους οποίους έχουν έντονες γενετικές διαφορές, γιατί με αυτούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν πιο υγιή μωρά», λέει ο Dr. Roberts, ο οποίος υπογραμμίζει ότι όλα αυτά, βέβαια, γίνονται μέσω της «υποσυνείδητης χημείας της έλξης» ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Με τον ίδιο τρόπο οι προτιμήσεις των γυναικών αλλάζουν -υποσεινήδητα- με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε στα μη-γόνιμα στάδια του κύκλου τους να προτιμούν άνδρες που είναι πιο τρυφεροί και αξιόπιστοι –καλοί μπαμπάδες», λέει ο Roberts.

Κάπως έτσι εξηγείται και η προτίμηση του καλού -αλλά πιθανώς μη σεξουαλικά ελκυστικού- συντρόφου την περίοδο που η γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτικά. Γι’αυτό, άλλωστε, και ο Dr. Roberts συμβουλεύει πως είναι ασφαλέστερο να μην χρησιμοποιεί μία γυναίκα αντισυλληπτικά την περίοδο που αναζητά σύντροφο για μην υπάρχουν ορμονικά εμπόδια που θα επηρεάσουν την κρίση της και να βρει κάποιον που πραγματικά θα την ελκύει.

Πηγή:  BBC.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v