Οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώνονται - και άλλο

Θέλετε να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής; Απλά κατευθυνθείτε… βόρεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Στοιχείων Χιονιού και Πάγου, το φετινό καλοκαίρι ήταν κάτι παραπάνω από δραματικό για την Αρκτική.
Οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώνονται - και άλλο
«Ότι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει στην Αρκτική», δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Time, ο καθηγητής Walt Meier από το Εθνικό Κέντρο Στοιχείων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις άμεσες επιπτώσεις τις συρρίκνωσης των πάγων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όπως αναφέρει το NSIDC, φέτος καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της επιφάνειας των πάγων από την στιγμή που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1979.

To Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης από την άλλη, εκτιμά ότι η υποχώρηση των πάγων της Αττικής αυτό το καλοκαίρι ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Σύμφωνα με μελέτες του NSIDC οι πάγοι της Αρκτικής κάλυπταν στις 9 Σεπτεμβρίου μια επιφάνεια 4,33 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φαίνεται πως είναι η μικρότερη για το 2011 και το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι τι θα συμβεί στην Αρκτική αν συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, αυξάνοντας την θερμοκρασία της Γης. Μερικοί επιστήμονες λένε πως οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού θα μετατραπούν σε ένα «σπιράλ θανάτου», από το οποίο πιθανώς να μην μπορέσουμε να ξεφύγουμε ακόμα και αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Φέτος η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής ξεπέρασε το ρεκόρ συρρίκνωσής τους του 2007 κατά μόλις 160.000 τ.χλμ. και ήταν μικρότερη κατά 2,38 εκατομμύρια τ.χλμ. ή κατά 36% από την ελάχιστη επιφάνεια του 1979 (6,71 εκατομμύρια τ.χλμ.). Όσο περισσότεροι πάγοι λιώνουν, τόσο περισσότερο νερό εκτίθεται, το οποίο απορροφάει περισσότερη θερμότητα επιταχύνοντας το λιώσιμο.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι πάγοι στον Βόρειο Πόλο θα έλιωναν τελείως τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε. Με τα τωρινά δεδομένα όμως, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέχρι το 2030 ή και νωρίτερα.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v