Τρίο: Μέχρι πόσοι (είπαμε ότι) είναι σχέση;

Τι συμβαίνει όταν η απόλυτη ερωτική φαντασίωση γίνεται πράξη; Πού σταματά η αμηχανία και πού ξεκινά η εμπειρία; Τι θυμάσαι πιο πολύ την επόμενη μέρα; Τι γνώμη έχει η ψυχολογία για όλα αυτά;
Τρίο: Μέχρι πόσοι (είπαμε ότι) είναι σχέση;
της Ηρώς Κουνάδη

Σε έναν απλούστερο κόσμο, η απόλυτη ερωτική φαντασίωση ανδρών και γυναικών δεν θα ήταν:

α. θέμα ταμπού για μια κοινωνία που θέλει να πιστεύει πως είναι όλο και λιγότερο συντηρητική (λέγε με ελληνική)
β. επικίνδυνη για την ψυχοσύνθεση και το μέλλον των ζευγαριών για τα οποία καταλήγει να παραμένει, ως επί το πλείστον, φαντασίωση –από εκείνες που δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Σε έναν λιγότερο απλό κόσμο, από την άλλη, τα ταμπού –και δη αυτά που ενέχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας– είναι πάντα ενδιαφέροντα. Και ιντριγκαδόρικα. Και σέξι.

Είμαι καλά, γιατρέ μου;
 
«Το τρίο είναι μία από τις δημοφιλέστερες φαντασιώσεις γιατί είναι ολίγον bad-bad thing, ολίγον «πρόστυχη» και ολίγον απαγορευμένη. Όπως όλες οι πολύ ερεθιστικές φαντασιώσεις» εξηγεί η ψυχολόγος του in2life. «Επίσης, για την πλειοψηφία των ανδρών, η ικανοποίηση όχι μιας, αλλά δύο, τριών και βάλε γυναικών είναι τεκμήριο ανδρισμού. Και τέλος, η άνεση να επιδεικνύεις τη στύση σου σε πολλές γυναίκες μαζί, κάτι λέει για το μέγεθός της».

«Το αν η φαντασίωση θα παραμείνει φαντασίωση ή θα γίνει, τελικά, πράξη εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η κουλτούρα στην οποία ζεις: Πόσο απαγορεύεται, επιτρέπεται ή ακόμη και επιβάλλεται αυτή η σεξουαλική πρακτική, όχι μόνο στην κοινωνία γενικά, αλλά και στην πιο κλειστή λέσχη των φίλων και συνομηλίκων σου, από την οποία πάντα επηρεάζεσαι» εξηγεί η ειδικός.

Κάθε αρχή και δύσκολη (;)

Ρωτήσαμε άνδρες και γυναίκες που έκαναν –επηρεασμένοι ή όχι από το περιβάλλον τους– την φαντασίωση πραγματικότητα, πώς ακριβώς προέκυψε η υλοποίησή της, αν η συνεύρεση ήταν προσχεδιασμένη ή αυθόρμητη. Οι περισσότεροι απάντησαν πως, αν και το σκέφτονταν καιρό, προέκυψε τελικά αυθόρμητα.

«Ένας κολλητός και εγώ πήγαμε στο σπίτι μιας φίλης μας και της συγκατοίκου της και απλά το αναφέραμε. Στην αρχή οι κοπέλες το πήραν στην πλάκα, αλλά όταν ξεκίνησαν τα… προκαταρκτικά κατάλαβαν ότι θα γίνει. Η μία τότε κόμπλαρε και αποχώρησε» θυμάται χαρακτηριστικά ο Γιάννης, 30 ετών. «Ήταν βασικά η αυθόρμητη εξέλιξη μιας μεθυσμένης βραδιάς με δύο Γερμανίδες» λέει ο Πάνος, 29 ετών.

Για την Φιλιώ, 31, τα πράγματα ήταν διαφορετικά: «το συζητούσαμε καιρό με ένα φιλικό ζευγάρι, που ήθελαν να το κάνουν για πρώτη φορά. Τελικά, ένα βράδυ στο σπίτι τους αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε. Χωρίς αλκοόλ. Κακή ιδέα» λέει.

Από τη θεωρία… στην πράξη

Κι αφού περάσεις το στάδιο της κουβέντας, ή των πρώτων αναγνωριστικών αγγιγμάτων, και ξεκινήσει η δράση… τι γίνεται; Είναι όλα τόσο άρτια χορογραφημένα, όπως στις ερωτικές ταινίες, ή καταλήγεις να μπλέκεις χέρια και πόδια, σε μια αμήχανη μοιρασιά των ρόλων; Τι θυμάσαι μετά πιο πολύ, και πώς περιγράφεις την επόμενη μέρα την όλη εμπειρία στους φίλους που σε ρωτούν με λάγνο βλέμμα;

«Σαχλαμάρες. Δεν είναι το στυλ μου αυτές οι συνευρέσεις. Είναι και λίγο αμήχανες, σε αντίθεση με αυτό που φαίνεται στις τσόντες» λέει ο Δημήτρης, 35, και προσθέτει πως, ενώ είχε την ευκαιρία δεν ξαναέκανε τρίο, και δεν θα ήθελε να ξανακάνει.

«Πολύ γέλιο. Ήταν αστεία εμπειρία, την οποία αφηγηθήκαμε με τον κολλητό στους υπόλοιπους και κλαίγαμε από τα γέλια γιατί ο καθένας θυμόταν διαφορετικά κάποιες καταστάσεις. Αυτό που θυμάμαι πιο πολύ από εκείνη τη βραδιά είναι η αστεία φάτσα του φίλου μου, όταν παρακολουθούσε και προσπαθούσε να εμπλακεί». Έτσι περιγράφει τη δική του εμπειρία ο Γιάννης, 30, προσθέτοντας ότι, δοθείσης της ευκαιρίας, σίγουρα θα το ξαναέκανε. «Το μόνο που θα άλλαζα είναι την κοπέλα. Θα προτιμούσα να είναι πιο ωραία» προσθέτει.

«Σίγουρα έχει γέλιο, σε κάθε περίπτωση. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι ότι τους έλεγα στα ελληνικά τι να κάνουν, και αν και Γερμανίδες… δεν τις ένοιαζε και πολύ» αναφέρει για τη δική του εμπειρία ο Πάνος.

Κι αν (δε) σου αρέσει, ντύνεσαι και φεύγεις…
 
Αυτό που ο περισσότερος κόσμος φαντάζεται ως την πιο αμήχανη στιγμή της όλης εμπειρίας, περισσότερο ίσως και από την αρχή, είναι το τέλος της. Επικρατεί αμήχανη σιωπή; Ντύνεστε και φεύγετε; Δεν ξαναμιλάτε ποτέ; Γίνεστε τρία καλά φιλαράκια;

«Κοιμηθήκαμε και το πρωί εγώ και ο φίλος φύγαμε. Πριν, ήπιαμε όλοι μαζί ένα πολύ ωραίο καφέ και έκτοτε δεν ξαναβρεθήκαμε» λέει ο Δημήτρης. Η «στιγμή μετά» είναι, καθώς φαίνεται, περίπου ίδια για όλους: «Την κοπέλα δεν την ξαναείδα από τότε» λέει ο Γιάννης, και ο Πάνος αναφέρει χαρακτηριστικά «ξύπνησα το πρωί και έφυγα. Ήταν το 2003, πρέπει να έχουν γυρίσει στη Γερμανία από τότε».

Μέχρι τρεις δεν είναι σχέση

Εννιά στους δέκα άνδρες που απάντησαν στην έρευνα μας, δεν θα έκαναν ούτε κατά διάνοια τρίο με την σύντροφό τους –με την εξαίρεση του Πάνου, που λέει πως θα το έκανε με την κοπέλα του και μια φίλη της, που θα διάλεγε εκείνος. «Αναπτύσσω πιο ιδιοκτησιακές σχέσεις με τους δεσμούς μου από αυτές που απαιτεί αυτή η κολεκτιβοποίηση του έρωτα. Ίσως σε μία σχέση πιο ελευθεριακή να το πρότεινα, αλλά ακόμη δεν μου έχει τύχει τέτοια» λέει ο Δημήτρης, 35.

Η Φιλιώ, 31, από την άλλη, καταθέτει τη δική της εμπειρία από ένα… παρ’ ολίγον τρίο, με ένα γνωστό της ζευγάρι: «αν και το είχαμε συζητήσει μέρες πριν, αναλυτικότατα και νηφάλιοι, όταν αρχίσαμε τα προκαταρκτικά η κοπέλα κατέρρευσε. Έκλαιγε και φώναζε, άρχισαν να μαλώνουν, κι εγώ που ήμουν στη μέση έπρεπε με κάποιο τρόπο να παρέμβω, έστω να την ηρεμήσω. Στο τέλος με έβρισε κι εμένα».

Η ζήλια, η κτητικότητα, οι ανασφάλειες που προκύπτουν από την σύγκριση με τους παρτενέρ του ιδίου φύλου είναι τα αρνητικά συναισθήματα που θα σαμποτάρουν, πιθανότατα, τα σχέδιά σας να πραγματοποιήσετε την απόλυτη ερωτική σας φαντασίωση με τον/ την σύντροφό σας. Εξαιρείται, ενδεχομένως, η πεφωτισμένη ελίτ εκείνων που βλέπουν το σεξ ως πράξη εντελώς απαλλαγμένη από συναισθηματικές/ ερωτικές/ ιδιοκτησιακές και άλλες περίπλοκες προεκτάσεις. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Να το κάνω τελικά, ή όχι;

«Για τέτοια συναισθήματα δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αντιμετώπισης» εξηγεί η ψυχολόγος που απαντά στις ερωτήσεις σας στο Σεξ και Σχέσεις προσθέτοντας ότι, πέρα από τις «συναισθηματικές επιπλοκές» που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι, υπάρχουν κι εκείνες που προκύπτουν εκτός σχέσης.

«Οι άνδρες μπορεί να ανησυχούν για την επίδοση τους και για την αξιολόγηση από τις γυναίκες. Για τη γυναίκα, πάλι, υπάρχει το γνωστό θέμα: με θέλει για σεξ ή με θέλει για σχέση; Αν ενδιαφερόταν πραγματικά δεν θα επέτρεπε να τον μοιράζομαι με άλλη. Mου το ζητάει επειδή με θεωρεί εύκολη και με θέλει μόνο για παιχνίδι; Αν όμως αρνηθώ θα με περάσει για σεμνότυφη;».

«Σωστό και λάθος εδώ δεν υπάρχει. Ούτε «πρέπει» να γίνεις δεκτικός/ή στις παρτούζες, ούτε «δεν πρέπει». Ανάλογα με τα γούστα σου, τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν, τη φάση ζωής που βρίσκεσαι κλπ, είτε το κάνεις είτε δεν το κάνεις. Καλό θα ήταν όμως να ξέρεις πώς νιώθεις για αυτό, πριν το κάνεις, και να έχεις κάνει μια σχετικά καλή εκτίμηση για το πώς θα νιώσεις όταν τελικά το κάνεις» καταλήγει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v