Speed Dating: Επαφή… στο πι και φι

Τι είναι αυτή η καινούρια μόδα του speed dating; Γιατί να θέλουμε ταχύτητα ακόμα και στα ραντεβού μας; Πόσο διαφέρει από ένα μοντέρνο συνοικέσιο; Η ιδιοκτήτρια του πρώτου αθηναϊκού Speed Dating εξηγεί… τους κανόνες του παιχνιδιού.
Speed Dating: Επαφή… στο πι και φι
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ραντεβού στα τυφλά, δεν είναι κανονικό ραντεβού, δεν είναι –σε καμία περίπτωση– new age συνοικέσιο. Τι είναι τότε το speed dating, που γνωρίσαμε από την ξεκαρδιστική εκείνη σκηνή του Sex and the City πριν φτάσει να γίνει μόδα –πολύ αργότερα, ως είθισται– και στην Αθήνα; Για να το θέσουμε απλά, είναι ένα παιχνίδι στο οποίο συναντιέστε και μιλάτε με δεκατρείς singles του αντίθετου φύλου, ένας προς έναν κάθε φορά, αυστηρά και μόνο για δέκα λεπτά. Ακούγεται διασκεδαστικό; Είναι.

«Αν κάνετε μια αναζήτηση με τους όρους London speed dating στο Google, θα βρείτε περί τις σαράντα διοργανώτριες εταιρείες. Στο Παρίσι, υπάρχουν άλλες τόσες» εξηγεί η Marie Κασσιμάτη, ιδιοκτήτρια του Athens Speed Dating, που εδρεύει στο Κολωνάκι. «Εγώ πιστεύω πως αν το speed dating χρειάζεται κάπου, είναι εδώ. Σε όλα τα άλλα μέρη του κόσμου, ο κόσμος χορεύει όταν βγαίνει έξω. Εδώ όλοι στέκονται με ένα ποτό στο χέρι. Είναι, λοιπόν, πολύ πιο δύσκολο να μιλήσουν μεταξύ τους» συνεχίζει.

Το παιχνίδι του speed dating έχει τους δικούς του κανόνες. Οι γυναίκες κάθονται, και οι άνδρες μετακινούνται στα τραπεζάκια κάθε δέκα λεπτά. Όταν τελειώσει η κάθε τετ-α-τετ συνομιλία, ο καθένας εκ των δύο σημειώνει στην match card του αν ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα το άτομο με το οποίο μόλις μίλησε. «Αν έχουμε match, αν δηλαδή δηλώσουν και οι δύο πως θέλουν να γνωριστούν, δίνουμε στον καθένα το μικρό όνομα και το κινητό τηλέφωνο του άλλου. Τα υπόλοιπα, επίθετα, σταθερά τηλέφωνα, e-mail, διευθύνσεις, είναι στο χέρι τους αν θα τα ανταλλάξουν ή όχι αφού συναντηθούν μόνοι τους» εξηγεί η κ. Κασσιμάτη.

Γιατί, όμως, να δοκιμάσει κανείς το speed dating; «Κατ’ αρχάς, διότι έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σε ένα βράδυ δεκατρείς singles κοντά στην ηλικία και τα ενδιαφέροντά του» λέει η κ. Κασσιμάτη. «Αν αναλογιστούμε πως πλέον όλοι τρέχουμε με απίστευτους ρυθμούς και το εικοσιτετράωρο δεν αρκεί για να κάνουμε όσα θέλουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίσεις διαφορετικά δεκατρία άτομα σε μία μέρα». Ένας δεύτερος λόγος είναι πως εδώ κάνεις ουσιαστικά ό,τι θα έκανες στο Facebook ή παλιότερα στα chatrooms, αλλά με πολύ πιο διασκεδαστικό και πολύ αμεσότερο τρόπο.

«Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα να βρεις το άλλο σου μισό» διευκρινίζει η κ. Κασσιμάτη. «Αν και αυτό θα ήταν ευχής έργο, καθότι όπως λέει και το γνωστό ρητό η φασολάδα που τη μοιράζεσαι είναι νοστιμότερη από τον αστακό που τρως μόνος. Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που έρχεται εδώ και για να διευρύνει τον κύκλο των γνωριμιών του, να γνωρίσει άτομα με τα οποία μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα, ακόμη και να δικτυωθεί επαγγελματικά. Στο εξωτερικό το speed networking είναι εξίσου δημοφιλές με το speed dating. Είναι μια αντίστοιχη διοργάνωση, για να δώσει ο καθένας την κάρτα του και να δικτυωθεί επαγγελματικά» λέει η κ. Κασσιμάτη.

Το Athens Speed Dating ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, στο Κολωνάκι. «Έχουμε κάνει και τέσσερις γάμους» λέει χαμογελώντας η κ. Κασσιμάτη. «Τόσους, δηλαδή, γνωρίζουμε. Εμείς δεν είμαστε γραφείο συνοικεσίων: από την στιγμή που δύο άτομα θα γνωριστούν στο Speed Dating εμείς χάνουμε τα ίχνη τους, αφού συνεχίζουν να βγαίνουν μόνοι τους. Οπότε ίσως έχουν γίνει και άλλοι γάμοι χωρίς να το ξέρουμε».

Στην ερώτησή μου σε ποιες ηλικίες είναι δημοφιλέστερο το speed dating, η κ. Κασσιμάτη απαντά αμέσως στις γυναίκες από 30 έως 40 ετών και αντίστοιχα στους άνδρες από 35 έως 45 ετών. «Γιατί θέλουν να παντρευτούν» μου λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Έχουμε, όμως, όλες τις ηλικίες και όλους τους ανθρώπους. Μέχρι και έναν εφοπλιστή πολύ γνωστό είχαμε, που ερχόταν κάθε φορά με τον σωματοφύλακά του» προσθέτει.

Το κόστος συμμετοχής είναι 40 ευρώ με ποτό για τις γυναίκες, και 45 ευρώ επίσης με ποτό για τους άνδρες. Σε κάθε «παιχνίδι» συμμετέχουν 13 άνδρες και 13 γυναίκες. Το speed dating ξεκινά καθημερινά στις 20.30, ενώ το κάθε ηλικιακό γκρουπ έχει τη δική του ημέρα: για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα συναντιούνται γυναίκες από 20 έως 30 και άνδρες από 25 έως 35, κάθε Τρίτη γυναίκες από 30 έως 40 και άνδρες 35-45 και πάει λέγοντας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, ή για να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Κασσιμάτη στο τηλέφωνο 6977 500588.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v