Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού: Μαθαίνοντας να δίνουμε

Η περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού έκανε στάση και στην χώρα μας για να φέρει την εθελοντική κουλτούρα πιο κοντά στο ελληνικό κοινό. Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς μας μιλά για τις εκδηλώσεις, τα οφέλη και την αξία του εθελοντισμού.
Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού: Μαθαίνοντας να δίνουμε
«Οι εθελοντές δεν πληρώνονται. Όχι γιατί δεν το αξίζουν, αλλά γιατί είναι ανεκτίμητοι», έχει γραφτεί για τους ανθρώπους που προσφέρουν εργασία χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Πριν σκεφτούμε «Και γιατί να το κάνουμε, αφού δεν θα πληρωθούμε;», ας θυμηθούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την εθελοντική προσφορά που όλοι εκτιμήσαμε. Ωστόσο, ο εθελοντισμός δεν εξαντλείται στις Ολυμπιάδες. Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς μας μιλά για τις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού και για την κοινωνική συνείδηση που διέπει την ιδιότητα του εθελοντή.

«Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη-κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών– των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό», μας λέει ο κ. Γιάννος Λιβανός, Γενικός Γραμματέας της Νέας Γενιάς, του φορέα δηλαδή που ανέλαβε να συντονίσει τον θεσμό.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Λιβανός, το Έτος Εθελοντισμού κινείται στους εξής άξονες: στην δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τον εθελοντισμό, στην ενίσχυση των εθελοντικών δραστηριοτήτων, στην αναγνώρισή τους, αλλά και στην ευαισθητοποίηση για την αξία του εθελοντισμού. Ο θεσμός που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο, περνά από κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Έτσι, έκανε και την επταήμερη στάση του στην Αθήνα, τον ένατο προορισμό της περιοδείας, για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

«Στην Αθήνα η Περιοδεία έδωσε σε πολυάριθμους εθελοντές και σε 100 περίπου οργανώσεις που λειτουργούν με εθελοντές την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να κάνουν ζωντανές παρουσιάσεις, να δικτυωθούν μεταξύ τους και να ευαισθητοποιήσουν 2.500 περίπου επισκέπτες στο θέμα του εθελοντισμού», αναφέρει ο κ. Λιβανός. Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ζωντανές παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια και πολιτιστικά δρώμενα μετέτρεψαν το Γκάζι σε «κέντρο εθελοντισμού» από τις 17 ως τις 23 Μαρτίου.

«Η κουλτούρα του εθελοντή δεν υπάρχει στον Έλληνα τόσο ανεπτυγμένη όσο ενδεχομένως σε άλλες χώρες της Δύσης. Ωστόσο υπάρχει, και αυτό οι Έλληνες το έχουν αποδείξει», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας, υπογραμμίζοντας πως η ΓΓΝΓ πάντα φροντίζει να προωθεί μέσα από τα προγράμματά της το πρότυπο του εθελοντή ως ενεργού πολίτη με ευαισθησίες και όρεξη για προσφορά.

Ο κ. Λιβανός επισημαίνει πως σημαντικός στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι η τελική σύμπραξη του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς αυτό «αποτελεί έμπρακτη έκφραση του δημοκρατικού πνεύματος, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την κοινωνική συνείδηση και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή».

Δείτε στο photo gallery του δημοσιεύματος φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Έτους μπορείτε να επισκέπτεστε τις σχετικές ιστοσελίδες της ΓΓΝΓ NeaGenia.gr και Volunteers.neagenia.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v