Διεθνής Αμνηστία: 50 χρόνια δράσης

Με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων της οργάνωσης, ένα μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας μιλά στο in2life για τους στόχους, τις δράσεις και τα αιτήματα που είναι δίκαια… αλλά όχι αυτονόητα.
Διεθνής Αμνηστία: 50 χρόνια δράσης
της Ηρώς Κουνάδη 

Κατάργηση της θανατικής ποινής, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, οικουμενικό και αναφαίρετο δικαίωμα ελευθερίας στην έκφραση, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας ακούγονται αυτονόητα. Μια ματιά στις ετήσιες εκθέσεις της, όμως, δείχνει πως δεν είναι. Μια δεύτερη ματιά, στις διεθνείς ειδήσεις, και σε βίντεο-ντοκουμέντα όπως αυτά που διέρρευσαν πριν μερικά χρόνια από τις φυλακές πολιτικών κρατουμένων του Guantanamo, επιβεβαιώνει την ανάγκη ύπαρξης μιας παγκόσμιας οργάνωσης που θα δουλεύει –και θα παλεύει, ενίοτε– για όλα αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω (και πέρα) από ιδεολογίες
«Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από τρία εκατομμύρια ανθρώπων, που αγωνίζονται για την προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εξηγεί η Μάρω Σαββοπούλου, εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης. «Όραμά της είναι ένας κόσμος όπου όλοι θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που ορίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και από άλλα διεθνή πρότυπα.

«Η Διεθνής Αμνηστία είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε ιδεολογία, θρησκεία, πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον. Είναι ένα δημοκρατικό κίνημα του οποίου οι βασικές αποφάσεις λαμβάνονται από εκπροσώπους όλων των εθνικών τμημάτων, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Συμβουλίου κάθε δύο χρόνια. Οι πόροι της προέρχονται κυρίως από τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών και των υποστηρικτών της. Δεν δέχεται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις για την έρευνα και τις εκστρατείες της για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει η κ. Σαββοπούλου.

Γράμματα από το μέτωπο…
«Από την ίδρυσή της, το 1961, η Διεθνής Αμνηστία έχει συμβάλει στην απελευθέρωση περισσότερων από 75.000 κρατούμενων συνείδησης, παρακινώντας χιλιάδες ανθρώπους να στείλουν κάρτες συμπαράστασης ή γράμματα θεσμικής πίεσης προς τις εκάστοτε αρχές» λέει η κ. Σαββοπούλου.

[Το σποτάκι της Διεθνούς Αμνηστίας που είχε αναλάβει πριν από λίγα χρόνια να μας εξηγήσει πώς «η υπογραφή μας έχει δύναμη»]


Πώς μπορώ να βοηθήσω;
«Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αριθμεί περίπου 5.500 μέλη και υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα» λέει η κ. Σαββοπούλου. Μπορείτε να βοηθήσετε το έργο της οργάνωσης, είτε ως εθελοντής, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογή υπογραφών για συγκεκριμένα θέματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ) είτε στηρίζοντας την οργάνωση οικονομικά. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, θα γίνετε μέλος συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής που θα βρείτε εδώ και θα καταβάλλετε το ποσό των 55 ευρώ ανά έτος.

Υπάρχει, όμως, και πιο απλός τρόπος να βοηθήσετε: υπογράφοντας, ηλεκτρονικά –με το όνομα, δηλαδή, και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση– τις εκκλήσεις για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, και τερματισμού της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σε αυτήν την σελίδα θα βρείτε αναλυτικά τις εκκλήσεις που απευθύνονται συνήθως στις κυβερνήσεις συγκεκριμένων κρατών, τις οποίες μπορείτε αφού διαβάσετε να υπογράψετε.

Για ένα καλύτερο μέλλον…
«Το 2011, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα εστιάσει σε τέσσερις από τις σημαντικότερες εκστρατείες του Κινήματος: Κατάργηση της Θανατικής Ποινής σε Όλον τον Κόσμο, Υπεράσπιση του Δικαιώματος της Ελευθερίας της Έκφρασης, Υπεράσπιση των Σεξουαλικών και Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων των Γυναικών στη Νικαράγουα, Προστασία των Δικαιωμάτων των Προσφύγων και των Μεταναστών» λέει η κ. Σαββοπούλου. «Επίσης, το 2011 η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της και πρόκειται να απευθύνει παγκόσμια έκκληση σε όλον τον κόσμο προκειμένου να στηρίξει τη δράση της» καταλήγει.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους που μπορεί κανείς να βοηθήσει το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρείτε στο www.amnesty.org.gr και στο τηλέφωνο 210 3600628.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v