Apergies.gr: Οργανώνοντας το χάος!

Στάσεις εργασίας, απεργίες, κίνηση στους δρόμους. Κάθε εμπόδιο που θα συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας βρίσκεται στους πίνακες του Apergies.gr, και οι υπεύθυνοι του site μας μιλούν για την πρακτική ιδέα που μας γλιτώνει από την ταλαιπωρία.
Apergies.gr: Οργανώνοντας το χάος!
του Γιώργου Κόκουβα

Εικοσιτετράωρες απεργίες στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, στάσεις εργασίας, πορείες, απεργίες εκπαιδευτικών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών, δικηγόρων… Με μια ματιά στο καθημερινό Tip of the Day του in2life, θα διαπιστώσετε πως η στήλη των χρηστικών δουλεύει… υπερωρίες, γιατί πολλοί εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργίες.

Το αν είναι δίκαιες ή άδικες οι κινητοποιήσεις δεν μπορούμε να το κρίνουμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, όμως, είναι ότι σε μια εποχή που η εξαίρεση της ταλαιπωρίας έγινε ο κανόνας και χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων, περιμένοντας επί ώρες στην στάση κάποιο λεωφορείο που ποτέ δεν θα περάσει, χρειαζόταν ένας «μπούσουλας» που θα βάλει τάξη στο χάος της απεργιακής πληροφορίας.

Κάπου εδώ έρχεται το Apergies.gr, για να μας «φωτίσει» διαδικτυακά και να συγκεντρώσει στους πρακτικούς πίνακές του όλες τα απαραίτητα… strike updates. «Η ιδέα για την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου site ξεκίνησε περίπου πριν ένα χρόνο», μας λέει η ομάδα του Apergies.gr, που αποτελείται από τους Γιάννη Γαλάνη, Ιουστίνο Σαρρή, Αλέξανδρο Λίγγρη και Δημήτρη Μακρή. «Το project παραμερίστηκε για λίγο, αλλά ξανασυζητήθηκε λόγω των συγκεντρωμένων απεργιών τον περασμένο Δεκέμβριο. Τελικά το site ανέβηκε στις 19 Ιανουαρίου», μας ενημερώνει η ομάδα, που ξεκίνησε ως μια παρέα φίλων και συνεργατών, αλλά μεγάλωσε σημαντικά, προσελκύοντας πολλούς «ενεργούς φίλους».

«Το site είχε μεγάλη απήχηση από την πρώτη μέρα, ενώ η κυκλοφορία συνεχώς αυξάνεται. Δεχόμαστε συνέχεια emails με σχόλια, συμβουλές, ανακοινώσεις απεργιών, που δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και εκτιμάει το αποτέλεσμα», μας αποκαλύπτει ο κ. Γιάννης Γαλάνης. Ποιο είναι, όμως, το concept πίσω από την επιτυχία της ομολογουμένως πρακτικής ιστοσελίδας;

«Η ιδέα ξεκίνησε ως απόπειρα για μια διαφορετική προσέγγιση ειδησεογραφίας. Καθημερινά υπάρχουν πολλές ειδήσεις που αφορούν παρεμβολές στις καθημερινές κρατικές παροχές (δρόμοι, ΜΜΜ, υγεία, παιδεία), οι οποίες όμως είναι «θαμμένες» στο σύνολο των εκατοντάδων καθημερινών ειδήσεων, καθώς υπάγονται σε διαφορετικές θεματολογίες», μας λέει ο υπεύθυνος του site, φέρνοντας το παράδειγμα ενός δρόμου που μπορεί να κλείσει λόγω συλλαλητηρίου, παρέλασης ή κακοκαιρίας. Υπάρχουν σημαντικοί κοινωνικοί διαχωρισμοί μεταξύ των παραπάνω, άλλα το πρακτικό αποτέλεσμα για τον οδηγό είναι το ίδιο. «Αυτό που προσφέρουμε και έλειπε μέχρι τώρα, είναι η κοινή κατηγοριοποίηση και οργάνωση αυτής της πληροφορίας και η εύκολη πρόσβαση σε αυτήν».

Έτσι, μία απλή καθημερινή επίσκεψη στην ιστοσελίδα Apergies.gr λίγο πριν ξεκινήσετε την πιθανή «Οδύσσειά» σας στους δρόμους της πόλης, θα σας φέρει μπροστά στον συγκεντρωτικό πίνακα όλων των χρηστικών πληροφοριών της εβδομάδας. Η κατά ώρα ομαδοποίηση και το διαφορετικό χρώμα με το οποίο μαρκάρεται κάθε καταχώριση βοηθούν ακόμη περισσότερο για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα όσων θα συναντήσουμε.

«Οι πινάκες δεν περιλαμβάνουν μόνο απεργίες, άλλα και οποιαδήποτε είδηση μπορεί να παρεμβάλεται στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως κλειστοί δρόμοι για οποιαδήποτε αίτια, απαγορευτικά πλοίων, διακοπές ρεύματος, κλειστά σχολεία κλπ. Βεβαία αυτή την περίοδο οι απεργίες είναι η πιο συχνή κατηγορία», μας λέει το team του Apergies.gr.

«Από τότε που ξεκινήσαμε, δεν υπήρχε καμία εργάσιμη μέρα και ώρα χωρίς είδηση!», μας λέει ο κ. Γαλάνης, δίνοντάς μας μια σαφή εικόνα του τελευταίου μήνα. Η ομάδα του site, ερωτώμενη αν θεωρεί δίκαιες ή άδικες τις απεργίες και αν με αυτές οι συμμετέχοντες χάνουν το δίκιο τους, απαντούν πως κρατούν ουδέτερη στάση και αρκούνται στο να οργανώνουν τις σχετικές πληροφορίες. Αυτό, όπως λένε, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Άλλωστε, πιο αρμόδιος για να διατυπώσει άποψη είναι ο κόσμος που επηρεάζεται από αυτές τις κινητοποιήσεις, όπως και κάνει, στο σχετικό forum του Apergies.gr. Από το χρηστικότατο widget του Apergies.gr που θα βρείτε και στην κεντρική σελίδα του in2life μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για τις σημαντικότερες απεργιακές ειδήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v